Ig Nobelprijs voor Nijmeegs onderzoek naar vies geld

In ‘Intussen elders’ verzamelen we opmerkelijk nieuws van andere universiteiten: Een Amerikaanse actrice moet de cel in voor ‘universitaire omkoping’ en Nijmeegse wetenschapper krijgt Ig Nobelprijs voor onderzoek naar vieze bankbiljetten.
Samengesteld door Rob Siebelink

Felicity Huffman cel in voor fraude

De Amerikaanse actrice Felicity Huffman, bekend van onder meer Desperate Housewives, The X-Files en Law & Order, is veroordeeld tot veertien dagen cel, 250 uur taakstraf en een boete van 30.000 dollar omdat ze fraude pleegde bij de universitaire toelating van haar dochter. Dat meldt The New York Times.

Huffman betaalde een surveillant om foute antwoorden te corrigeren in de test die haar dochter deed om toegelaten te worden tot een universiteit.

Huffman is de eerste van 51 verdachten die is veroordeeld in een groot onderzoek naar fraude met universitaire toelatingen.

Roeier bewusteloos, maten roeien verder

Een roeier van de Utrechtse studentenroeivereniging Triton die meedeed aan de Kanal Cup in Regensburg (Duitsland), is tijdens de wedstrijd vorige week door uitputting buiten westen geraakt. Hij was een van de roeiers van de Nederlandse Acht; zijn maten stopten niet, maar hielden hem half overeind en roeiden door tot ze over de finish waren.

De Kanal Cup is een prestigieuze maar loodzware wedstrijd over 12,5 kilometer. Niet alleen bij de Utrechtse roeier ging het licht uit, ook een Duitse student-deelnemer werd het letterlijk zwart voor de ogen. Ze werden nadat de finish was gepasseerd door een reddingsboot naar de eerste hulp vervoerd. Daar kregen ze een infuus en extra zuurstof.

De Utrechtse student was niet zozeer geschrokken als wel erg gefrustreerd. ‘We hadden kunnen winnen, en door mij is dat niet gelukt’, zegt hij in het Utrechtse universiteitsblad DUB.

Ig Nobelprijs voor onderzoek naar vies geld

De Nijmeegse hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss heeft een Ig Nobelprijs voor de economie gewonnen met zijn onderzoek naar smerige bankbiljetten. De Ig Nobelprijzen zijn bedoeld voor onderzoek dat je eerst laat lachen en daarna laat nadenken.

Pecunia non olet? Geld stinkt niet? Nou, dus wel. En smerig is het ook. Op papiergeld zitten veel bacteriën. Maar op welke biljetten zitten de meeste? vroeg Andreas Voss zich af. Hij ontdekte dat Roemeense bankbiljetten het meest vies zijn, terwijl de Kroatisch kuna-biljetten en de Indiase roepie-biljetten het schoonst zijn.

De Roemeense munteenheid is de ‘leu’. De biljetten zijn waarschijnlijk zo vies vanwege een polymeervezel die in het biljet is verwerkt om namaak te voorkomen. Maar die vezel houdt ook bacteriën vast.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties