Iedereen is fan van Ben

Er is een gebouw, een plein, een straat, een planetoïde en een fietsparkeerplek naar hem vernoemd: Nobelprijswinnaar Ben Feringa. Knap dat je dan nog met beide benen op de grond staat, vindt columnist Bauke van der Kooij.

Misschien ben je het vergeten, maar wist je dat de universiteit een Nobelprijswinnaar in huis heeft? Ben Feringa, zo heet-ie. Hij is ontwikkelaar van ‘moleculaire machines’.

Maar het mooie is dat Feringa een buitengewoon bescheiden en nuchtere man is. Geen hoogmoed, grootheidswaanzin of sterallures: gewoon een nuchtere noorderling.

Hoewel, over sterallures gesproken. Feringa heeft wel een planetoïde die naar hem vernoemd is. En dat is niet het enige: in zijn geboortedorp draagt een plein zijn naam, het plan is om in zijn huidige woonplaats een straat naar hem te vernoemen, hij heeft zijn eigen fietsparkeerplaats en een eigen gebouw op Zernike.

Bovendien valt er op de RUG ook de Ben Feringa Impact Award te winnen. Last but not least, Ben Feringa heeft niet één, maar twee bustes (een op zijn eigen faculteit, op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap stond eerder al een buste).

Met een beetje pech loopt Ben Feringa ’s morgens in Paterswolde door de Ben Feringastraat, parkeert hij zijn fiets op de Ben Feringafietsparkeerplek, loopt hij straks het Ben Feringagebouw binnen, natuurlijk wel langs de Ben Feringabuste – die arme man kan letterlijk en figuurlijk niet meer om zichzelf heen.

Ben Feringa, die arme man, kan letterlijk en figuurlijk niet meer om zichzelf heen

Een hele eer natuurlijk, als om je heen dingen naar je vernoemd worden, en logischerwijs schept de RUG maar al te graag op met invloedrijke personen. Enige verschil: die zijn allemaal al lang en breed overleden.

Denk aan Aletta Jacobs, Frits Zernike, Gerard Heymans of Petrus Camper. Natuurlijk een hele eer om in een rijtje te staan met zulke namen, maar eenmaal overleden kun je ook niet meer elke dag geconfronteerd worden met jezelf.

En dan is het ook nog de vraag wat de toekomst gaat brengen: een Ben Feringa-ijsbaan? Een Ben Feringatrein? Heet de gesneuvelde Gerrit Krolbrug straks de Ben Feringabrug? Komt er een speciale editie van Broodje Ben, het broodje Ben Feringa?

Nu is ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ een echt Gronings motto. Maar wat doe je als je het niet zelf bent, maar anderen je als levend persoon eren alsof je al lang overleden bent. Zie dan maar eens met beide benen op de grond te blijven staan.

Een Nobelprijs winnen is al knap, maar nuchter en bescheiden blijven terwijl je elke dag met je eigen naam en daden wordt geconfronteerd, dat is pas echt een wereldprestatie.

BAUKE VAN DER KOOIJ

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties