Je huurt al jaren een kamer in een leuk huis waar je met zeven anderen woont. Dan zegt de gemeente opeens dat je huis eigenlijk illegaal is. En dat je er daarom binnenkort uit moet. Het overkwam derdejaars biologiestudent Pelle Scholten (21) en zijn huisgenoten.
Het komt erop neer dat de huisbaas zes jaar geleden, toen het huis werd opgezet, geen omzetvergunning heeft aangevraagd, verklaart Scholten. En die omzetvergunning is in Groningen sinds 2015 nodig als je als verhuurder meer dan twee kamers onafhankelijk van elkaar wilt verhuren.
Illegaal
Ongeveer een jaar geleden ging de gemeente op bezoek bij het huis van Scholten om de situatie te checken. ‘Vervolgens kregen we in de herfst een brief dat de situatie bij ons illegaal was en dat dat per 1 februari veranderd moest zijn’, zegt Scholten.
De huurbaas zei tegen de bewoners dat hij het wel met de gemeente zou regelen en dat ze echt het huis niet uit hoefden. ‘Nu zegt hij dat er geen ruimte is voor een gesprek met de gemeente’, zegt Scholten. De bewoners kregen begin maart opnieuw een brief: als ze per 11 april hun huis niet uit zijn, kan dat de huurbaas 7500 euro kosten voor elke keer dat de gemeente komt kijken en zij er nog zijn.
Vijf weken
‘Dus nu moeten we met acht man in vijf weken een nieuw huis zoeken. De verhuurder heeft ons studio’s aangeboden, maar die kosten 800 euro per maand en zijn ver weg. Dus dat is echt geen passende vervanging voor waar we nu wonen’, zegt Scholten.
Bovendien, zo zegt hij, is hun huis een ‘typisch studentenhuis’ waar ze samen eten, weekenden doorbrengen en goed bevriend met elkaar zijn geraakt. ‘Zo’n studio komt niet in de buurt van wat we achterlaten.’
Veel meer huizen
De kwestie staat niet op zichzelf. Politieke partij Student & Stad meldde vorige week dat er honderden huizen in Groningen zijn waarvoor hetzelfde dreigt en dat er wel eens duizenden huurders op straat kunnen komen te staan.
Maar de soep wordt niet zo heet gegeten, zegt een woordvoerder van de gemeente. ‘Die lijst is er al jaren en schommelt zo tussen de 800 en 1200 huizen. Wij handhaven alleen als we daar een verzoek voor krijgen.’ Zo’n melding komt vaak van bewoners uit de buurt en dat gebeurde ook met het studentenhuis van Scholten.
Het is niet de bedoeling van de gemeente om mensen op straat te zetten, benadrukt de woordvoerder. Zo is bekeken of de eigenaar van Scholtens huis alsnog een vergunning kon krijgen. ‘Dat was helaas in dit geval niet mogelijk. We hebben een strikt vergunningenbeleid.’
Openbare lijst
Hoewel de gemeente de afgelopen jaren alleen op basis van een melding langsging, zegt de woordvoerder dat ze daar eigenlijk vanaf wil. ‘We willen sneller langs kunnen gaan als we zelf zien dat er iets niet lijkt te kloppen’, zegt ze. Ook zou het volgens de woordvoerder goed zijn als studenten beter weten van wie ze huren.
De lijst met omzetvergunningen is openbaar, dus daar kunnen studenten hun toekomstige huis op terugvinden, stelt ze. ‘Dit is een punt waar we studenten actiever over kunnen informeren, want ik snap wel dat dat niet het eerste is waar ze zelf aan denken.’
Uitstel tot de zomer
En Scholten en zijn huisgenoten? ‘Wij proberen zelf met juridische hulp bij de gemeente te vragen om uitstel’, zegt Scholten. ‘Tot de zomer, bijvoorbeeld. Dan zouden we in ieder geval allemaal rustig ons studiejaar af kunnen maken en is de kans groter dat we ook een nieuwe kamer ergens vinden.’