Het Young Arts Network (YARN) is een reeks workshops begonnen over dekoloniseren. RUG-docenten kunnen daar leren hun colleges evenwichtiger te maken. ‘Dit raakt de kern van kolonialisme in academia: het aanpakken van het epistemische geweld.’
Cultuurwetenschapper en universitair docent mediastudies Rachel van der Merwe uit Zuid-Afrika geeft bij mediastudies bachelorstudenten al les in dekoloniseren en intersectionaliteit en ze doet er onderzoek naar. Maar ze wil meer. ‘Dekoloniseren is geen theorie, het is een politieke beweging, dus het moet gepraktiseerd worden.’
Dat betekent ook dat ze kritisch wil kijken naar haar eigen plaats in de academische wereld. En naar het kolonialisme in de sociale wetenschappen. ‘Die zijn namelijk ontwikkeld vanwege de koloniën en de slavernij,’ zegt ze.
Gelijkgestemden
Via YARN, een netwerk van jonge academici aan de letterenfaculteit, kwam Van de Merwe collega’s tegen die hier ook in geïnteresseerd waren. Samen met universitair docenten Léonie de Jonge, Flávio Eiró en Iva Pesa organiseert ze nu een workshopreeks: Decolonising the Classroom.
De docenten willen een netwerk van gelijkgestemden opbouwen. Want het is niet alleen een workshopreeks, maar ook een fundamentele beweging, volgens Van der Merwe. ‘Het raakt de kern van kolonialisering in academia: het aanpakken van “epistemisch geweld”.’ Oftewel: niet luisteren naar iemand, die daardoor gediscrimineerd wordt.
In de eerste workshop werden de dertig deelnemers al geïntroduceerd in de terminologie en in het werk van schrijvers als Gloria Wekker, Eve Tuck en K. Wayne Yang. En ze konden aangeven wat ze zelf wilden leren. Uit die antwoorden zijn de volgende workshops samengesteld. De eerstvolgende, door Margriet van der Waal, universitair docent Europese cultuur, is op 13 december.