Hoogleraar Chinese taal: Ik bepaal zelf wat ik zeg

Reactie Oliver Moore na ophef over contract

Hoogleraar Chinese taal: Ik bepaal zelf wat ik zeg

Hoogleraar Chinese taal en cultuur Oliver Moore van de RUG stelt dat hij onafhankelijk en in volledige academische vrijheid kan en mag handelen.
18 februari om 11:11 uur.
Laatst gewijzigd op 22 februari 2021
om 13:53 uur.
februari 18 at 11:11 AM.
Last modified on februari 22, 2021
at 13:53 PM.
Avatar photo

Door Giulia Fabrizi

18 februari om 11:11 uur.
Laatst gewijzigd op 22 februari 2021
om 13:53 uur.
Avatar photo

By Giulia Fabrizi

februari 18 at 11:11 AM.
Last modified on februari 22, 2021
at 13:53 PM.
Avatar photo

Giulia Fabrizi

Nieuwscoördinator Volledig bio » News coordinator Full bio »

Het contract van Moore kwam woensdag in opspraak, toen de NOS naar buiten bracht dat de Hanban, de overkoepelende organisatie waar de Confucius Instituten onder vallen, hem kan ontslaan als hij China in diskrediet brengt.

Daar kwam veel kritiek op, van academici, politici en bestuurders. Zo zei minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs dat iedere universiteit de wettelijke plicht heeft om de academische vrijheid te borgen. ‘Daar mag niet mee worden gemarchandeerd. En daar wil ik ze ook aan houden.’

Niet verantwoorden

In een reactie schrijft Moore dat hij volledig in dienst is van de RUG en dat hij zich op geen enkele manier bij een andere partij hoeft te verantwoorden.

Als er een meningsverschil is tussen Moore, het Confucius Instituut Groningen, de Hanban of welke instelling in China dan ook, dan kan hij nooit door die partijen worden ontslagen, zegt hij.

‘Ik bepaal alles wat ik tegen studenten, collega’s en journalisten zeg. Ik voel me helemaal vrij om elke mening te uiten, en ik heb mijn carrière volledig opgebouwd op basis van academische vrijheid en integriteit.’

Totaal onafhankelijk

Moore benadrukt dat de RUG zijn werkgever is. ‘Ik ben aangesteld als hoogleraar Chinese taal en cultuur. Ik geef taallessen en ik zorg voor cursussen op het gebied van kunstgeschiedenis van China.  Mijn laatste boek is een sociale geschiedenis van de fotografie in China. Met betrekking tot de inhoud van mijn onderzoek en mijn onderwijs ben ik totaal onafhankelijk. Geen instelling van de overheid in China beïnvloedt mijn activiteiten.’

‘Als kunsthistoricus in Groot-Brittannië en Nederland bestudeer en bezoek ik China al dertig jaar. Ik heb hoge waardering voor de manier waarop ik onderzoek en onderwijs op een westerse universiteit mag uitvoeren. Tijdens elk bezoek aan China spreek ik academici, studenten, conservatoren, bibliothecarissen en vrienden’, schrijft hij.

Tweede universiteit die Chinees aanbiedt

De RUG benoemde Oliver Moore per 1 september 2016 op de leerstoel Chinese taal en cultuur bij de Faculteit der Letteren. Het was voor het eerst dat de RUG een leerstoel Chinees instelde. Ze was de tweede universiteit in Nederland die Chinees aanbiedt.

‘Ik verheug me er zeer op me te verbinden aan een universiteit die zich zo energiek uitbreidt in China’, zei Moore rond zijn benoeming. Hij was een verklaard voorstander van een branch campus van de RUG in Yantai. Toen die plannen niet doorgingen, schreef hij een vlammend pro-Yantai opiniestuk in UKrant: ‘No Yantai is a catastrophe’

Maar hij bekritiseerde China soms ook openlijk, zoals in een lang interview dat UKrant eind 2017 met hem had. Het is niet best gesteld met de vrijheden in China en het wordt er niet beter op, zei hij toen. ‘En toch: we móéten er naartoe.’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties