Hoofd communicatie wil verbod op anonieme columns en aangescherpte beveiliging in Leiden

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week onder meer: hoofd communicatie van Hogeschool Arnhem en Nijmegen wil verbod op anonieme columns en aangescherpte beveiliging in Leiden is niet erg scherp.

Hoofd communicatie wil anonieme column verbieden

Het hoofd van de afdeling communicatie van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen wil een verbod op anonieme columns in het hogeschoolblad SAM. Aanleiding was een column van de vaste columnist Splinter over ‘bullshitbanen’, oftewel onzinnige functies.

De columnist noemt scrummasters, product owners, agile coaches en iedereen die zich volgens de auteur bezighoudt met marketing en communicatie. ‘Investeer in competente docenten, moderne lesmethoden en toegankelijk onderwijs voor iedereen. Stop met het verspillen van tijd en geld aan functies die alleen maar dienen om de schijn op te houden’

Daar was het hoofd marketing en communicatie van de hogeschool niet van gediend. Hij dwong de redactie van SAM om zijn commentaar boven de column te plaatsen. Daarin schrijft hij dat hij het ‘volledig oneens’ is met de column en hij gaf de SAM-redactie de opdracht te stoppen met het publiceren van anonieme columns.

In Trouw zegt een woordvoerder van de hogeschool dat de actie van het hoofd ‘niet handig’ is en bovendien een eenmansactie. ‘We willen SAM absoluut niet aan banden leggen.’

Hoofdredacteur Hanneke Sizoo wijst erop dat SAM geen redactiestatuut heeft. ‘Ik heb geen poot om op te staan. We hebben geen redactieraad of statuut waarin onze journalistieke vrijheid is vastgelegd. Ik hoop dat we dat in de toekomst beter kunnen vastleggen.’

Verscherpte beveiliging Leiden niet erg scherp

De Universiteit Leiden heeft de beveiliging na twee incidenten aangescherpt. Wie een van de universiteitsgebouwen in wil, moet zijn pasje tonen. Het universiteitsblad Mare nam de proef op de som en constateert dat de beveiliging niet veel voorstelt.

Van de tien gebouwen waren zeven te bezoeken zonder pasje en twee met een pasje van iemand anders, zo blijkt uit een rondgang van Mare.

Aanleiding voor de verhoogde beveiliging is de sluiting van het Wijnhavengebouw in Den Haag (onderdeel van de Universiteit Leiden) medio oktober, wegens een ‘verhoogd veiligheidsrisico’. Het is nog steeds niet duidelijk wat er speelde. In september werd de beveiliging opgeschroefd van een ander pand van de uni.

Het universiteitsbestuur besloot daarom de kaartcontrole uit te breiden naar de hele universiteit ‘om ervoor te zorgen dat wij ook de komende periode in een veilige sfeer kunnen werken en studeren’.

In gebouw waar aanslag was wordt weer gewerkt en gestudeerd

Erasmus Magazine, de universiteitskrant van de Erasmus Universiteit Rotterdam, publiceerde afgelopen week een fotoreportage over het Onderwijscentrum Erasmus MC, waar verdachte Fouad L. eind september met molotovcocktails brand stichtte nadat hij drie mensen (een vrouw en haar kind en een docent) had doodgeschoten.

Het Onderwijscentrum ging anderhalve week na de aanslag weer open. Het lokaal waar de docent werd doodgeschoten, blijft vooralsnog dicht. ‘Maar het is een groot gebouw met werkplekken, dus de rest van de ruimte is toegankelijk voor studenten en medewerkers’, zegt een woordvoerder.

De schade is ruim een maand na het drama nog niet volledig hersteld. De plek van de brand wordt met een groot wit doek afgeschermd. ‘We hebben brand- en waterschade, dus het is eerder een schoonmaak dan renovatie’, aldus de woordvoerder. (foto: Erasmus Magazine/Daan Stam)

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties