Hogere OV-boete van de baan

De hogere boete voor oud-studenten die hun OV-kaart niet stopzetten, is voorlopig van de baan.
Door Peter Keizer

De eis van de Tweede Kamer om de boete vanaf januari te verdubbelen naar 150 euro per halve maand is onuitvoerbaar. Dat laat minister Jet Bussemaker donderdag aan de Eerste en Tweede Kamer weten, meldt Het Parool.

Volgens de minister moet eerst de wet worden aangepast, zodat DUO de reisgegevens van de (oud-)studenten kan inzien. Pas dan kan de verhoging worden doorgevoerd.

Bewust misbruik

Het plan voor de boeteverhoging komt van CDA en VVD. Beide vinden het de verantwoordelijkheid van de ‘hoogopgeleide’ studenten om de reispas op tijd op te zeggen. D66 eiste daarop dat de verdubbeling alleen zou gelden voor jongeren die bewust misbruik maken van hun OV-kaart. Nu DUO de reisgegevens niet kan inzien, is het voor de dienst echter onmogelijk om te bepalen wie na het afstuderen misbruik maakt van de kaart, of wie simpelweg is vergeten de kaart op te zeggen.

Studentenorganisaties ISO en LSVb zijn blij met uitstel. ‘Minister Bussemaker kiest de kant van de student en verzet zich tegen het bestoken van studenten met een verhoogde OV-boete’, zegt voorzitter Jan Sinnige.

De organisaties willen dat de OV-kaart automatisch afloopt, maar dat is volgens Bussemaker niet mogelijk. ISO en LSVb pleiten daarom voor betere voorlichting om ervoor te zorgen dat studenten niet de dupe worden van de maatregel. ‘Het is van de zotte om de boete te verdubbelen, terwijl de informatievoorziening niet eens deugt. Het is dan ook een goede zaak dat studenten niet nog harder gestraft gaan worden dan nu al het geval is’, aldus Jarmo Berkhout van de LSVb.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties