Hogere boete ov oud-student

Oud-studenten die vergeten hun ov-kaart stop te zetten, moeten binnenkort flink meer betalen. Ondanks protesten wordt de boete verhoogd.
Door Peter Keizer

Wie vergat z’n ov op te zeggen moest al flink betalen: 97 euro per halve maand. Vanaf januari 2018 wordt dat 150 euro. De Tweede Kamer stemde dinsdag in met de verhoging.

Studentenorganisaties ISO en LSVb zijn niet blij met het besluit. ‘Het is een disproportionele maatregel waarvan de student de dupe is’, vinden ze. ‘De beste oplossing is de ov-kaart automatisch te laten aflopen. Het is onvoorstelbaar dat er geen systeem denkbaar is waarbij de poortjes gewoon dicht blijven als je onrechtmatig gebruik maakt van je ov-kaart. Waarom meteen studenten beboeten?’ reageert LSVb-voorzitter Jarmo Berkhout.

Zwartrijders

Het plan voor de boeteverhoging komt van CDA en VVD. Beide partijen vinden het de verantwoordelijkheid van de ‘hoogopgeleide’ studenten om op tijd de reiskaart op te zeggen. Uit onderzoek van ResearchNed blijkt dat ongeveer één op de tien oud-studenten de ov expres niet stopzet, zodat ze goedkoper kunnen blijven reizen. CDA en VVD vinden dat die zwartrijders harder moeten worden aangepakt.

De studentenorganisaties zijn het daar niet mee eens. ‘Er wordt met een kanon op een mug geschoten. Bewust frauderende studenten moeten we natuurlijk aanpakken. Maar een boete voor studenten die dit per ongeluk vergeten, is onwenselijk’, reageert ISO-voorzitter Jan Sinnige.

Vergeten

Ongeveer de helft van de studenten vergeet dat ze de kaart moeten opzeggen, vaak omdat ze denken dat de kaart automatisch wordt afgemeld. De Tweede Kamer komt die studenten een beetje tegemoet: in de eerste maand dat de kaart niet is stopgezet, wordt de boete juist iets lager, namelijk 75 euro per halve maand. Daarna moet alsnog 150 euro per halve maand worden betaald.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties