Zo overleef je in Groningen: Hoe moet je hospiteren?

NIVINE DE JONG / VIDEO DOOR RIANNE AALBERS

Nieuwe stad, nieuwe kamer! Vol enthousiasme stort jij je in je nieuwe studentenleven en het liefst woon je ook zo snel mogelijk in Groningen. Maar hoe vind je eigenlijk een kamer?

Een huis vinden kan op verschillende manieren. Zo word je als nieuw lid van een studentenvereniging vanzelf meegenomen in een hospiteerproces om in een verenigingshuis te wonen.

Natuurlijk kun je ook zelf op zoek naar een kamer. Een van de bekendste manieren is via Kamernet, maar via Facebookpagina’s voor kamers in Groningen is ook veel te vinden.

De oproepjes worden vaak gedaan door studenten die op zoek zijn naar een nieuwe huisgenoot. Reageer je? Grote kans dat je wordt uitgenodigd voor een ‘hospi’. Waar moet je dan op letten?

Wees jezelf

Tien mensen die tegelijkertijd komen ‘solliciteren’ naar een kamer. Natuurlijk is dat spannend. Maar vergeet niet dat de bewoners van het huis waar je hospiteert het ook spannend vinden. Zij hebben zin om een nieuwe huisgenoot binnen te hengelen en hebben nog geen idee wie er binnen zal komen.

Daarom doen ze hun best: het huis ziet er spic en span uit, de boodschappen zijn gedaan en iedereen laat zich van zijn beste kant zien. Vergeet je goede humeur dus niet mee te nemen, ook al is het spannend. Want laten we eerlijk zijn: wie zit er te wachten op een chagrijnige nieuwe huisgenoot?

En wees jezelf, gewoon zoals je bent. Wees eerlijk over waar je wel en niet van houdt en wat je verwacht. Als een huis en huisgenoten bij je passen, dan merk je dat gauw genoeg. Doe je jezelf anders voor dan je bent, dan loop je achteraf het risico dat er toch geen match is. 

Stel vragen

Natuurlijk willen de nieuwe huisgenoten alles van je weten. Maar het gaat tijdens een hospiteerborrel niet alleen om jou. Jij wilt ook weten wie je potentiële nieuwe huisgenoten zijn. Stel daarom vragen. Wat doen ze zoal samen? Hoe ziet een doordeweekse avond eruit? Wat vinden zij belangrijk in huis?

Vergeet bovendien niet al je gastheren en -vrouwen even te spreken. Houd je niet teveel bezig met de andere hospiteerders, maar knoop een gesprekje met de bewoners aan. En wissel af en toe van gesprekspartner. Als je de hele borrel maar één huisgenoot spreekt, heb je een minder goed beeld van de mensen dan wanneer je er meerdere spreekt. En zij van jou.

Check het huis

Niet iedereen vindt het belangrijk hoe zijn of haar kamer eruit komt te zien, maar een rondleiding door het huis is wel de moeite waard. Wanneer je het hele huis hebt gezien, merk je pas of je er blij van wordt.

Wanneer je twijfelt tussen twee huizen, zou dit je keuze kunnen vergemakkelijken. Misschien is de extra badkamer in het ene huis wel doorslaggevend.

In de video zie je een aantal voorbeelden van waargebeurde ‘hospiteermissers’.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties