Zo kom je de coronazomer door
In quarantaine op een zeilboot
Zo kom je de coronazomer door
De tentamens van het laatste blok zijn bijna afgelopen en de zomervakantie is voor veel studenten begonnen. Na een jaar lang zwoegen in de collegebanken zijn ze wel toe aan een vakantie.
Maar het is een andere zomer dan normaal. Het is een coronazomer. Veel dingen mogen en kunnen niet, maar er zijn zeker mogelijkheden om toch dat vakantiegevoel te krijgen. In eigen land, of in het buitenland.
Reizen in Europa is in veel gevallen mogelijk. Een stedentrip naar Parijs, een chillvakantie naar het Gardameer of naar de Spaanse kust: het mag en het kan. De meeste Europese landen hebben een ‘geel’ reisadvies.
Risico’s
Dit betekent dat je op vakantie mag naar deze landen, maar dat er wel risico’s zijn. Mocht er een opleving van het coronavirus komen, dan kunnen strenge maatregelen volgen. De situatie kan dus heel snel veranderen.
Dit is te zien aan Portugal. Waar het grootste gedeelte van Portugal op ‘geel’ staat, geldt dit niet voor de regio’s Lissabon en Porto. Deze gebieden hebben in korte tijd veel coronagevallen gekregen en hebben daarom de code ‘oranje’. Vakantiereizen naar deze gebieden worden afgeraden.
‘We zijn erg aan het twijfelen of we kunnen gaan’
Veel vliegreizen worden daarom ook geannuleerd. Zo ook de vliegtickets van Frederique van der Werf. Een reisje met haar vriend naar Lissabon was in januari al geboekt. ‘We zouden in augustus voor twaalf dagen naar Lissabon gaan en wilden daar ook gaan surfen’, vertelt de student klinische neuropsychologie.
Lockdown
Maar toen kwam het nieuws dat Lissabon in lockdown ging. De vlucht werd geannuleerd en weg waren de vakantieplannen van Frederique. ‘We hebben nu besloten om een weekje naar Terschelling te gaan. We willen graag beter worden in surfen en hopen zo toch iets aan ons niveau te doen.’
Vliegen is in deze tijd dus tot het laatste moment onzeker, zo weet Chloé Lagerweij. Zij vliegt als het goed is zaterdag met negen vriendinnen naar Kroatië. ‘Ik vind het wel spannend hoe dat allemaal gaat. Op het vliegveld en met mondkapjes op.’
De student religiewetenschappen had de vliegreis al lang geleden geboekt. Ook de villa en auto staan klaar. Maar sinds begin deze week zijn er slechte berichten over Kroatië. ‘We zijn nu sinds een paar dagen heel erg aan het twijfelen of we kunnen gaan.’
In Europa blijven
Wil je zekerheid dat je vakantie doorgaat? Dan is het slim om met de auto op vakantie te gaan en binnen Europa te blijven. Want backpacken door Azië of een roadtrip maken door Amerika zit er dit jaar niet in. Reizen buiten Europa wordt door de Nederlandse overheid sterk afgeraden. Meerdere landen hebben nog een inreisverbod, zoals de VS.
Balen voor studenten die een mooie reis buiten Europa op de planning hadden staan. Zoals student Nicole Koers, die samen met een vriendin een maand lang zou gaan backpacken door Vietnam. De student technische natuurkunde stond op het punt om te boeken toen het coronavirus uitbrak.
Ik zou ook nu niet naar Vietnam willen
‘Ik baal ervan dat ik niet kan gaan en staan waar ik wil. Maar ik zou ook nu niet naar Vietnam willen. Stel, ik krijg het coronavirus. Dan mag ik ook niet zomaar terug.’
Nicole heeft daarom andere vakantieplannen gemaakt. Ze gaat meerdere weekendjes weg in Nederland en gaat nog een weekje naar Frankrijk. ‘Het is vervelend, maar ik heb vervangende dingen geregeld. Zo wordt het gelukkig toch nog een leuke vakantie.’
Maanden op zee
Het is Arjan de Leuw toch gelukt om een avontuurlijke vakantie buiten Europa te plannen. De student finance vliegt woensdag naar Ierland, om vervolgens naar IJsland en Groenland te zeilen met drie anderen. Hij is bijna twee maanden onderweg, waaronder twee weken lang aan een stuk door op open zee.
‘We varen over de Atlantische Oceaan met heftige wind en hoge golfen van vijf meter. Het zeilen gebeurt in shifts van zes uur. Zes uur zeilen en dan weer zes uur slapen. Ingepakt in verschillende jassen en thermokleding. Ik heb alles al gekocht, wel vier of vijf lagen’, vertelt Arjan.
Hij wilde sowieso al een zeiltocht maken deze zomer. ‘Toen het coronavirus uitbrak, kwam het me eigenlijk alleen maar goed uit.’ Toch maakt het ook deze reis wat ingewikkelder. Zo moet Arjan zich in IJsland verplicht laten testen en in Groenland moet hij twee weken in quarantaine.
Hij laat zich niet afschrikken en popelt om de reis te beginnen. ‘Je hebt op een boot midden op de Atlantische Oceaan minder last van corona dan op de camping in Frankrijk. Ik ga eigenlijk gewoon in quarantaine op een zeilboot.’
Wil je op vakantie? Check dan de actuele reisinformatie.