Het leger maakt Groningen leger

Student-columnist Bauke van der Kooij bedenkt een plan om de kazernes in Assen en Lauwersoog en de militaire vliegbasis in Leeuwarden op te nemen als nieuwe faculteiten van de RUG.

Met de oorlog in Oekraïne is het goed om ook te kijken naar de staat van onze eigen defensie. Niet verrassend: het Nederlandse leger is in een slechte staat. Daarnaast zijn er ook nog eens meer dan achtduizend onvervulde vacatures en hangt de kazerne in Assen al jaren sluiting boven het hoofd.

In andere landen gaat dat stukken beter. De Zweden hebben een dienstplicht waarbij je je op je 18de vrijwillig aanmeldt, en de Noren selecteren hun kandidaten op basis van motivatie en geschiktheid. Het lijkt wel een decentrale selectie.

Maar, zo zegt de defensievakbond, oorlog wordt niet alleen gevoerd door mensen met een wapen. Oorlog is tegenwoordig veel innovatiever. Die win je met hightech en hoogopgeleide mensen. En wie denkt aan hightech en hoogopgeleide mensen, denkt natuurlijk aan de RUG. Tegelijk is de Groningen overvol, dus een beetje studentenspreiding zou geen kwaad kunnen.

In Breda kun je bij defensie al drie militaire bacheloropleidingen volgen, maar onder het mom van Making Connections (de titel van het strategisch plan van de RUG) is een interdisciplinaire opleiding veel beter.

We maken er gewoon een nieuwe faculteit van: Campus Assen, The Military Experience

Bovendien weten we in Groningen als geen ander hoe we hordes studenten binnen moeten slepen. Gebruik wat hippe Engelse termen en de studenten komen vanzelf. Daarnaast: alles wat schaars is, krijgt meer waarde. Dus voeg net als in Noorwegen een decentrale selectie toe en je zit helemaal gebakken.

Op die manier hoeft de kazerne in Assen helemaal niet te worden afgebroken. We maken er gewoon een nieuwe faculteit van: Campus Assen, The Military Experience. Met opleidingen als Global Tension Resolvement en International Aid & Stability trek je zo een heel aantal studenten aan, die je dan weer niet in Groningen hoeft te huisvesten: win-win.

En als mensen niet warm worden van de naam ‘Assen’ – dan noemen we het gewoon ‘Groningen-Zuid’ (binnen twintig minuten ben je in de binnenstad!). Mocht dat aanslaan, dan veranderen we de kazerne bij Lauwersoog in een marinebasis. Campus Noord-Groningen (niet te verwarren met Groningen-Noord, natuurlijk) voor Ocean Technologies & Maritime Innovation.

En de vliegbasis in Leeuwarden, die kan er dan ook nog wel bij voor wat Aerospace Technologies. Een tweede campus in Leeuwarden, en voilà: we hoeven ons nooit meer zorgen te maken over een tekort aan studentenkamers in Groningen.

Of we de oorlog er mee winnen, dat is nog maar de vraag. Maar innovatief is het wel.

BAUKE VAN DER KOOIJ

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties