Het hoofd boven water houden tijdens je studie? Het kan!

Studeren en werken anno 2022

Studeren, werken, hoge energienota, moeite om een kamer te vinden en het ook nog gezellig hebben. Het lijkt iedereen veel moeite te kosten om het hoofd boven water te houden. 

Met name studenten ervaren een hoge druk, omdat ze het financieel maar amper redden, ze de afgelopen jaren studievertraging hebben opgelopen door de coronacrisis, veel moeten werken om die energienota te kunnen betalen en ze toch ook nog de tijd van hun leven willen hebben. En dan hangt hen ook nog eens een jarenlange studieschuld boven het hoofd.

Stress en burn-out op de loer

Steeds meer mensen raken in deze vreemde tijden van zichzelf vervreemd, gestrest en geraken in de put. Of erger nog, in een depressie of burn-out. In Nederland neemt de hoeveelheid mensen met psychische en lichamelijke klachten als gevolg van stress schrikbarend toe. Omdat we niet goed hebben geleerd om met een teveel aan prikkels om te gaan en we vaak niet geleerd hebben om meer in het hier en nu te leven, zijn we vooral bezig om te piekeren over het verleden of over wat er nog komen gaat.  Onze gedachten en impulsen reguleren ons gedrag. We weten vaak niet dat onze gedachten lang niet altijd waar zijn en ons vaak op een verkeerd spoor zetten. Onze impulsen zijn we niet altijd de baas. 

Hoe dan wel?

Gelukkig zijn er goede manieren om op een ander wijze om te gaan met de dagelijkse stress, paniek en angstgedachten. En is het vandaag de dag ook niet meer zo vreemd als je het even niet meer zelf weet en om hulp vraagt. Om de eerste stap te zetten, vraagt echter wel moed. Moed om aan jezelf te erkennen dat je het even niet meer redt en de druk van buitenaf even te laten voor wat het is.

ACT

ACT (Acceptance and Commitment Therapy) is een van de nieuwste, bewezen effectieve manieren om psychologisch flexibeler met alles wat op je afkomt om te gaan. Of dat nou stress, paniek of angstklachten of een burn-out is. In een traject krijg je zicht op je valkuilen, leer je anders om te gaan met al je – vaak negatieve- gedachten en verbeter je je zelfbeeld, waardoor meer rust en zekerheid ontstaat. Ook om al deze klachten te voorkomen is het een goede methode. Het zou in mijn ogen in het curriculum van de middelbare school moeten zitten!

Klanten vertellen

“De eerste weken waren confronterend maar erg leerzaam om inzicht te krijgen in eigen (denk)patronen en gewoontes. Door elke week actief bezig te zijn ben ik niet alleen van mijn angstklachten af maar ben ik ook veel meer over mezelf en gedachtes te weten gekomen.”

“Ik heb een achtweekse ACT gevolgd bij Tolk van de Ziel. Dit was voor mij een geweldige ervaring. Ik begon met een hoofd vol – met name negatieve – gedachten en leerde gaandeweg om mijn gedachten te observeren, terug te keren naar mijn gevoel en mijn lichaam en ik heb verschillende technieken aangereikt gekregen om zelf om te gaan met deze gedachten. ACT is ontzettend praktisch en gericht op het hier en nu, waardoor je in korte tijd veel stappen zet en waardoor ik weer veel meer rust heb, geniet van kleine dingen en meer in het hier en nu leef.”

Heb jij de moed om die stap naar minder stress en klachten te zetten? Neem dan nu contact op!

Altijd gratis intake! En nu eerste sessie met 10 % korting. 

Hanna van Ebbenhorst Tengbergen

Therapeut | Kinesioloog | Coach

t.   06 460 68 563
e. hanna@tolkvandeziel.nl
w. www.tolkvandeziel.nl

Hanna van Ebbenhorst Tengbergen