Herken tijdig de signalen – voorkom stressklachten en burn-out

Meer balans en plezier, ook in stressvolle tijden. Als we in balans zijn, dan zorgt ons autonome zenuwstelsel ervoor dat we actief en levendig kunnen zijn, en dat we ook weer tot rust en ontspanning kunnen komen. We ervaren dan een soort ‘levensgemak’, waarin we soepeler kunnen omgaan met uitdagingen en tegenslag.

Soms raken we uit balans door werkdruk, zorg, rouw of ingrijpende ervaringen. Het ritme van ons zenuwstelsel raakt dan verstoord. Als je leven en werk intensief zijn, is het nodig dat je lichaam en zenuwstelsel voldoende kunnen herstellen. 

Herken je de volgende signalen? 

  • Je hebt last van concentratieproblemen, slecht slapen, piekeren en gejaagdheid
  • Je bent actief en doelgericht, maar vindt het steeds lastiger om te ontspannen
  • Na een vakantie ben je nog steeds vermoeid, terwijl je alweer aan het werk gaat
  • Je verliest je vitaliteit en plezier als het leven drukker (of juist saaier) wordt.

Houdt de disbalans tussen actie en rust te lang aan, dan ontstaat een neerwaartse spiraal van chronische stress. Dit kan leiden tot een burn-out, wat een langere hersteltijd en begeleiding vraagt. Je bent ziek, raakt snel overprikkeld of emotioneel, je geest is niet helder. Het is belangrijk om te luisteren naar de signalen van je lichaam, bij te tanken en om te leren terugschakelen naar rust.

Maar bij langdurige stress, emoties en gepieker, kunnen we de schakelaar minder goed omzetten naar de ruststand. We laden onvoldoende onze batterij op en stressklachten nemen toe. Vaak komen dan ook emoties en de scherpe randjes van ons karakter naar voren. Dit kan leiden tot spanningen in de samenwerking, conflict of ziekte.

Herstellen van balans en plezier
Als je te lang in de roofbouw-stand hebt gezeten, dan is voldoende rust en slaap extra belangrijk! Zorg voor minder activiteiten, meer zelfzorg en hersteltijd. Samen met rustig bewegen, rekken en strekken, buiten zijn en minipauzes houden op het werk. Even ‘niksen’, zelfs al geeft je overactieve stresssysteem aan dat dat ‘echt niet kan’. 

Meer begeleiding en oefenen met handige tools voor stressregulatie? 

  • Individuele coaching kan je hierbij ondersteunen. 
  • Plan een gratis gesprek met ervaren therapeute, coach en mindfulness-trainer Hantzen Stevenson (partner CSR Centrum voor Stressmanagement).  
  • In januari starten ook nieuwe Mindfulness- en Compassietrainingen.

Hantzen Stevenson

Kerklaan 30-G Haren, https://stevenson.nl