UKrant test Wellbeing Week: wat werkt tegen stress?

Tentamens, colleges, bijbanen, commissies: als student heb je nogal wat om gestrest over te zijn. Helpt een potje bieryoga daartegen? UKrant-verslaggever Sisi probeerde het tijdens de Wellbeing Week. ‘Ik ben vooral steeds buiten adem.’
Door Sisi van Halsema

‘Een stap naar een gezondere studieomgeving’, luidt de omschrijving van de Wellbeing Week op Nestor. De ontstressweek van 4 tot 8 februari, vol workshops, cursussen en lezingen, is een idee van studentenpartij Calimero. Vorig jaar in april vond-ie voor het eerst plaats. Het was een succes, vond Calimero zelf: veel animo voor de aangeboden cursussen, en ‘heel positief dat mensen nu gaan nadenken over dit onderwerp.’

De laatste tijd zijn er weinig momenten dat ik níét gestrest ben, dus ik kan wel een paar antistressworkshops gebruiken. Ik plan gewoon een hele dag vrij om het eens te proberen. Kom maar op met die wellbeing!

Hatha Yoga

Helemaal verregend kom ik ’s ochtends vroeg aan bij de USVA voor mijn eerste workshop. Hatha yoga klinkt als een combinatie van een oosterse vechtsport en yoga, maar blijkt de meest bekende tak van yoga in het Westen. Het gaat om de beheersing van lichaam en geest, maar ik ben vooral steeds buiten adem. Het is heuse topsport.

Ik heb wel eens eerder pogingen tot yoga gedaan, omdat ik ervan overtuigd ben dat het goed is voor je lichaam en ook nu voel ik me relatief ontspannen na de sessie. Relatief, want ik moet ook snel weer door naar de volgende antistressactiviteit.

Mindfulness

Dat zou een workshop mindfulness zijn bij het Studenten Service Centrum – alleen kom ik niet verder dan de wachtkamer. De cursusleider vertelt me dat ik als journalist van UKrant niet naar binnen mag, ook niet als ik alleen over mijn eigen ervaringen wil schrijven. Mijn aanwezigheid kan de beleving en gemoedsrust van anderen in de war brengen, vandaar.

De studenten in de wachtruimte leken geen probleem te hebben met mij en m’n opschrijfboekje. Maar ruzieschoppen is ook niet bevorderlijk voor je stressniveau, dus ik leg me erbij neer. Jammer, want ik was al best nieuwsgierig naar mindfulness en dat wordt nu alleen maar sterker. Het lijkt me heerlijk om mijn gedachten los te laten en alles wat ik doe met aandacht te doen.

Detoxing en retoxing

Wat nu? Bieryoga of een lezing over levensfilosofieën? Ik kies voor bieryoga, omdat ik er altijd ontzettend sceptisch over was. Was yoga niet bedoeld om het lichaam te zuiveren? Gaat dat wel samen met bier?

‘Deze beweging heeft een reinigend effect op je lichaam’, zegt Kelly Opel, de docente, terwijl ze ons een ingewikkelde pose laat aannemen. ‘En neem nog maar een slok! Detoxing én retoxing!’

Opel zegt dit niet zomaar voor de grap: er zit echt een gedachte achter de bier-yogacombi. Ze wil laten zien dat yoga niet zweverig of plechtig hoeft te zijn, maar dat het ook prima in het leven van een typische student past.

Ik betwijfel of ik de oefeningen goed doe, want ik ben druk bezig met het rechthouden van mijn biertje, maar de sfeer is ontspannen en lacherig en ik vergeet af en toe daadwerkelijk al mijn beslommeringen.

Pluizenbol

Ik heb nauwelijks tijd om te eten, laat staan om mijn yogalegging te verwisselen voor een spijkerbroek, of ik moet alweer naar de workshop ‘Training for Happiness’ van de Studentenkoepel voor Levensbeschouwelijke Organisaties (SKLO). Is geluk iets wat je kunt trainen? Daar ga ik achter komen.

Samen met acht andere studenten zit ik in een soort huiskamer. Op een tafel liggen foto’s verspreid – mensen, dieren, om de één of andere reden vastgebonden handen – waaruit we moeten kiezen wat ons het meest aan geluk doet denken. Ik ga voor de pluizenbol van een uitgebloeide paardenbloem tegen een felblauwe lucht. Hij doet me denken aan de zorgeloosheid van een zomervakantie.

Geen wondermiddel

Workshopleiders Hendrik Timmer en Tiemo Meijlink geven ons een aantal tips om toe te passen in het dagelijkse leven. Vriendelijk zijn voor anderen, bijvoorbeeld, en het vermijden van piekeren. Als ik vraag hoe je dat eigenlijk doet, niet piekeren, antwoordt één van de andere studenten: ‘Mindfulness!’ Tja…

Aan het einde van deze – verbazend stressvolle – dag overdenk ik of zo’n Wellbeing Week nou echt helpt tegen stress. Het antwoord is, denk ik: ja en nee. Het is niet hét wondermiddel tegen studiedruk en stress, maar wel een goede manier om kennis te maken met activiteiten die je kunnen helpen. Ik weet in ieder geval dat ik leniger wil worden, misschien ga ik wel op yoga. Maar bovenal ben ik enorm nieuwsgierig naar mindfulness.

English

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in