‘Hele week reizen voor nop’

Studenten zouden de hele week gratis moeten kunnen reizen, zowel doordeweeks als in het weekend, meent D66. De partij wil er 200 miljoen euro voor reserveren.
Door Peter Keizer

Studenten blijven door de afschaffing van de basisbeurs steeds vaker bij hun ouders wonen. Met een ov-kaart die de hele week geldig is, moet het voor die studenten makkelijker worden om in andere steden vakken te volgen, denkt de partij.

‘Steeds meer studenten volgen vakken aan verschillende universiteiten. Daarbij zijn er ook studies waarbij in het weekend tentamens zijn of stage wordt gelopen. Met een ov-studentenkaart die de hele week geldig is, kunnen studenten makkelijker de opleiding volgen die het beste bij ze past’, zegt D66-Kamerlid Paul van Meenen.

Spits

Iedereen profiteert ervan, aldus de partij, omdat studenten dan hun reizen door de week zullen spreiden. Dat betekent minder volle bussen en treinen op maandag en vrijdag, verwacht D66. ‘Daar profiteren alle reizigers van, het wordt minder druk in de spits’, voorspelt Van Meenen.

Het CDA wil de ov-kaart juist afschaffen en vervangen door een trajectkaart, die alleen het reizen tussen woon- en studieplaats vergoedt. Met het geld dat daardoor vrijkomt, wil de partij de basisbeurs weer invoeren voor bachelorstudenten.

Foto: Maurits Vink/Wikipedia

English

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in