Heel vaak groente, één keer pesto: het soepjaar van de Harmoniekantine

De Harmoniekantine serveerde het afgelopen jaar 53 verschillende soepen. Groentesoep stond het vaakst op het menu, terwijl pestosoep maar één keer gemaakt werd – niet zo’n succes, blijkbaar. Vier  letterenstudenten hebben alle data op een rijtje gezet in hun WhatsSoep Wrapped.

Het Instagramaccount WhatsSoep houdt elke dag bij welke soepen er die dag in de Harmonie te krijgen zijn, zodat hun ruim 600 volgers weten of het de moeite waard is naar de kantine te komen. Het account werd opgezet door student informatiekunde Hilde Jongeling, maar eind 2021 namen de vier letterenstudenten – die anoniem willen blijven – het over.   

‘Niemand denkt echt aan soep, maar wij denken er heel veel aan’, zeggen de vier. Ze noteren de data nauwgezet in een ‘soeptabel’ waarin elke soep op kleur en categorie wordt ingedeeld. ‘Maar we zijn echt niet gek!’  

Bedankje

Als de studenten alle vier niet beschikbaar zijn, krijgen ze hulp van anderen om de tabel up to date te houden. Om hen te bedanken besloten ze een jaaroverzicht te maken – geïnspireerd door Spotify Wrapped, dat je toont welke muziek je zoals gedraaid hebt in het afgelopen jaar.  

Wat daar zoal uit blijkt? Dat 63 procent van de soepen vegetarisch of veganistisch was, dat mosterdsoep en uiensoep vaak op dezelfde dag geserveerd werden en dat in de zomer vaak kerriesoep op het menu staat, terwijl je in de winter vaak erwtensoep krijgt. De vijf meest geserveerde soepen: groentesoep, mosterdsoep, champignonsoep, tomatensoep en pompoensoep.

Verrassing

Maar achter de soepen zit geen vooropgezet plan, laat de kok van de Harmoniekantine, Niels Oosterhof, weten. ‘Het is altijd een verrassing wat er op het menu komt.’ Elke ochtend kijkt hij in de voorraadkamer welke ingrediënten er nog over zijn van de dag ervoor en bedenkt dan ter plekke welke soepen hij daarmee kan maken. Na 35 jaar achter het fornuis vertrouwt hij op zijn ervaring, vertelt hij: er komt nooit een recept aan te pas.

De studenten achter WhatsSoep hopen vooral dat er het komende jaar niets verandert. En stiekem hopen ze ook dat ze zelf een keertje mee mogen helpen om de soep te maken. ‘Dat we er dan om 10 uur ’s ochtends zijn en in de pan mogen roeren. We denken dat het er nog wel van gaat komen.’ 

Bekijk WhatsSoep Wrapped op Instagram: @WhatsSoep

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties