Harder werken met een fleecedekentje van de RUG

De uni zit in financieel zwaar weer en moet bezuinigen. Dat geldt dus ook voor de faculteit van columnist Wilma Heesen. Maar er is hoop.

Zelfs in dit jaar met extreme warmterecords zal het binnenkort toch wel weer guur en koud worden. Een vooruitzicht op knusse avonden met grote fleecedekens om het nog enigszins behaaglijk te houden met de kachel op 18 graden.

Ik ben een van de gelukkigen die niet alleen thuis onder een synthetisch dekentje mag kruipen, maar ook onder werktijd. Zonder wat extra warmte zou ik spontaan een frozen shoulder krijgen achter m’n computer in het koude kantoor. De door de RUG gesponsorde rode fleecedekens (collector’s item!) kleurt onze afdeling herfstig. Alles om de gasrekening laag te houden.

Hoe houden de collega’s op Nijenborgh 4 het deze winter in de kou vol? Dit gebouw is al jaren afgeschreven en is qua isolatie een ramp. ‘Natuurlijke ventilatie’ wordt dat genoemd op de stickers van de RUG. Krijgen deze die hards in het oude gebouw rode thermoleggings met bijpassende merinowollen sokken en mutsen? Elke dag een shotje multivitamines voor de weerstand?

De nieuwbouw lonkt voor deze helden. Nog een winter bikkelen totdat alle meubels op hun plek staan in het fameuze Feringagebouw. Het lijkt erop dat Ben Feringa zowaar nog voor zijn emeritaat een lintje kan gaan knippen. Een lintje met een loodzwaar prijskaartje, dat wel.

Hopelijk is er voldoende staf om een van de grootste universitaire complexen te vullen

Hopelijk is er straks nog voldoende staf in dienst om een van de grootste universitaire complexen van Nederland te vullen. Met de langdurige vacaturestop bij FSE zal het toch net wat stiller worden dan gewenst in de lange gangen.

De financiële broekriem van de FSE zit op het moment strak, heel strak. Mede dankzij alle tegenvallers bij deze nieuwbouw. De zorgen van het collegebestuur over de financiën zijn universiteitbreed. Er zal minder geld uitgegeven moeten worden.

De collega’s met tijdelijke contracten zullen dat als eersten merken. Meneer Biemans van het collegebestuur gaf onlangs aan: ‘Er zal tijdelijk werk blijven dus er blijven ook tijdelijke contracten.‘ Daarmee biedt hij voor de vele collega’s met tijdelijke aanstellingen geen vooruitzicht. Voor een werkgever die duurzaamheid als kernwaarde wil uitdragen geen goede reclame wat betreft hr-beleid.

Gevolg is dat de collega’s met een vaste aanstelling weer nieuwe krachten moeten inwerken

Gevolg is dat de collega’s met een vaste aanstelling weer nieuwe krachten moeten inwerken. Of niet, als het werk gewoon weer op het eigen bordje komt. In alle gevallen risicovol voor de werkdruk op deze toch al flink belaste schouders.

Waar zal al deze werkdruk toe leiden? Ik geloof dat de technologie hier mogelijkheden biedt. Binnen een paar jaar heeft elke docent een chatbot aan zijn zijde – als steun en toeverlaat. Dit botje zal opdrachten ontwerpen, toetsen maken en de uitgewerkte toetsen van feedback voorzien. De mailbox is met botje nooit meer vol. Botje heeft het nooit koud en is nooit moe of overwerkt.

Ik ben geen groot scififan maar heb wel wat seizoenen Star Trek in huis. Vanavond dus maar m’n huiswerk doen door onder een fleecedeken wat afleveringen te bingen. Op naar de toekomstige samenwerking met m’n nieuwe collega Data, want zo zal mijn botje heten.

WILMA HEESEN

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties