Happietaria 2020: geen restaurant, maar een Happiebox

Happietaria 2020: geen restaurant, maar een Happiebox

Het is een jaarlijks terugkerend evenement: ruim een maand lang zetten studenten uit Groningen zich in voor Happietaria. Maar door de coronacrisis is er dit jaar geen restaurant.
20 november om 15:06 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:22 uur.
november 20 at 15:06 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:22 PM.
Avatar photo

Door Remco van Veluwen

20 november om 15:06 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:22 uur.
Avatar photo

By Remco van Veluwen

november 20 at 15:06 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:22 PM.
Avatar photo

Remco van Veluwen

Studentredacteur Volledig bio Student editor Full bio

Door corona gaat het dit jaar allemaal anders: de horeca zijn immers nog altijd dicht. Er is dus geen restaurant, maar er zijn Happieboxen die thuis worden bezorgd.

Er zijn vier van deze Happieboxen, een verspakket met daarin alle ingrediënten en informatie om thuis zelf een gerecht klaar te maken: een pompoenrisotto, zoete aardappelsoep, bloemkoolcurry en Marokkaanse couscous.

Binnen de stad bezorgen de vrijwilligers van Happietaria zelf, maar ook buiten Groningen is het mogelijk om een pakket te bestellen via PostNL. ‘Je kunt dus zelfs tot aan Maastricht nog een Happiebox bestellen’, vertelt Mirjam Venerius van het Happietaria Management Team (HMT).

Record

Vorig jaar haalde het restaurant 124.000 euro op, een record. Dat gaat dit jaar wegens de coronacrisis niet lukken. ‘Zo’n box is vanaf 12,50 euro te bestellen, dus dat is veel minder dan wat wij normaal zouden kunnen ophalen als iemand komt eten in het restaurant’, zegt Venerius.

Ze denkt wel dat Happietaria nog steeds een mooi bedrag kan ophalen. ‘Op het moment dat we duizend dozen verkopen voor vier personen per doos, dan hebben we vierduizend mensen bereikt, evenveel als vorig jaar. Dus als je op die manier rekent, is het toch wel leuk’, zegt ze.

Bezorgen en inpakken

Studenten kunnen meehelpen door de boxen in te pakken of ze te bezorgen. ’s Avonds zijn er inpakshifts waarna bezorgers de boxen een dag later in drie verschillende shifts thuis bezorgen.

De opbrengst gaat dit jaar naar partners van Tear die helpen met het opzetten en begeleiden van zelfhulpgroepen in Ethiopië en Zuid-Soedan. Hier leggen groepen van vijftien tot twintig mensen wekelijks een klein bedrag in dat kan worden gebruikt voor een lening, zodat zij een eigen bedrijfje kunnen starten. ‘Zo kunnen mensen zelf op een waardige manier opstaan uit de armoede’, legt Venerius uit.

Happietaria is nog tot en met 17 december open. Ook zo’n Happiebox bestellen? Dat kan op happiebox. Wil je meehelpen als vrijwilliger? Happietaria heeft mensen nodig bij het inpakken of bezorgen van de boxen. Aanmelden kan via de website van Happietaria.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties