Half miljard euro aan investeringen voor Campus Groningen

Half miljard aan investeringen voor Campus Groningen

Met een investeringsplan van een half miljard euro zal Campus Groningen in de komende vijf jaar uit moeten groeien tot misschien wel de grootste kenniscampus van Nederland.
2 september om 11:06 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:21 uur.
september 2 at 11:06 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:21 PM.
Avatar photo

Door Giulia Fabrizi

2 september om 11:06 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:21 uur.
Avatar photo

By Giulia Fabrizi

september 2 at 11:06 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:21 PM.
Avatar photo

Giulia Fabrizi

Nieuwscoördinator Volledig bio » News coordinator Full bio »

Het investeringsplan draagt de naam Campus Community Fund en werd dinsdag gepresenteerd in het Forum Groningen. Daar zetten onder meer de NOM en de Rabobank hun handtekening onder de afspraken, waarmee ze zich medeverantwoordelijk maken voor het ophalen van een groot deel van de nodige investeringen. 

Volgens het plan is 500 miljoen euro nodig voor investeringen in vastgoed en infrastructuur (250 miljoen), investeringen in fysieke, multifunctionele faciliteiten en diensten (75 miljoen) en in bedrijfsactiviteiten zoals werkkapitaal voor start-ups en scale-ups (175 miljoen). 

Het grootste deel van het geld zou uit private investeringen moeten komen, terwijl het andere deel uit publiek geld gehaald zal worden.

Ecosysteem 

Het idee achter de investeringen is om van Campus Groningen – bestaande uit Zernike en de Healthy Ageing Campus en alle aanwezige kennisinstellingen en gevestigde bedrijven – een nog groter ‘ecosysteem’ te maken, waarin de vijf pijlers waar de regio Groningen op inzet verder worden uitgebouwd. Initiatieven die van het fonds gebruik willen maken, moeten daarom vallen binnen de thema’s agri-food, energie, gezondheid, chemie of digitale economie.

In de afgelopen jaren werd voor de ontwikkeling van Campus Groningen al 365 miljoen euro geïnvesteerd. Daardoor is de campus in Groningen in haar zesjarige bestaan niet alleen de snelst groeiende, maar inmiddels ook de op een na grootste kenniscampus van Nederland, achter die in Eindhoven. 

Samenwerking

Daarmee beoogt Campus Groningen de samenwerking tussen de RUG en de Hanzehogeschool en het bedrijfsleven te faciliteren en te versnellen. Naast het ‘vermarkten van kennis’ en ‘het omzetten van kennis in innovatie van producten’ zal de investering ook de werkgelegenheid van de regio vergroten. 

Momenteel biedt de campus werk aan ongeveer 22.000 mensen die verdeeld zijn over meer dan tweehonderd bedrijven en instituten. In de komende vijf jaar zouden daar nog zeker 750 ‘directe arbeidsplaatsen’ bij moeten komen. 

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties