Noodkreet van universiteitsraad: ‘We need a bigger boat’

‘We need a bigger boat’

U-raad geeft signaal af naar politiek Den Haag

De universiteitsraad maakt een voorbehoud bij de begroting van de RUG voor 2021, tenzij er een nationaal akkoord komt over de bekostiging van het wetenschappelijk onderwijs.
12 december om 15:20 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:18 uur.
december 12 at 15:20 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:18 PM.
Avatar photo

Door Rob Siebelink

12 december om 15:20 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:18 uur.
Avatar photo

By Rob Siebelink

december 12 at 15:20 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:18 PM.

De voltallige personeelsgeleding (Wetenschapsfractie en Personeelsfractie) en drie van de vier studentfracties (SOG, Calimero en DAG) willen daarmee steun uitspreken voor WoinActie.

Dat zei Antoon de Baets van de Personeelsfractie namens de vijf partijen donderdag in de universiteitsraad. Hij verwees daarbij naar de film Jaws van Steven Spielberg uit de jaren zeventig. 

‘A bigger boat’

Als de hoofdrolspelers in de film zich realiseren met welk monster ze te maken hebben, een mensenetende witte haai, zeggen ze tegen elkaar: ‘We need a bigger boat.’ De Baets: ‘Dat is de perfecte metafoor voor de beroerde situatie waarin de universiteiten zich na decennia van bezuinigingen bevinden.’

De vijf fracties in de universiteitsraad benadrukken dat de actie niet is gericht tegen het college van bestuur van de RUG, maar juist is bedoeld om het universiteitsbestuur te steunen in de onderhandelingen met de minister en de VSNU, de koepelorganisatie van universiteiten. ‘De actie stelt het college in staat om op te treden met een draagvlak.’

Kortingen

Hans Biemans, de financiële man in het CvB, is blij met de verklaring, zo zei hij. In de politiek bestaat ten onrechte het idee dat universiteiten rijk zijn, maar in werkelijkheid schrijven die rode cijfers ‘en er komen meer kortingen op ons af’. 

De u-raad wilde ook een voorbehoud maken voor de begroting voor 2020. Maar hij stemde daar uiteindelijk toch mee in nadat Biemans de u-raad had toegezegd om met de VSNU in gesprek te gaan. 

Alleen de eenmansfractie De Vrije Student heeft de verklaring – die vooral symbolisch van aard is – niet ondertekend.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties