Door GIULIA FABRIZI, INGRID STEFAN EN JOANA ABREU MORAIS
Zo’n 2500 medewerkers en studenten voegden zich dinsdag bij de Groningse editie van de estafattestaking tegen de miljoenenbezuinigingen op het hoger onderwijs.
Wat begon met allerlei kleinschalige acties verspreid over meerdere RUG-faculteiten, liep – via een mars van Zernike naar de Groningse binnenstad – uit op een grote bijeenkomst op de Grote Markt.
Vroege vogels
De eerste stakers meldden zich al vroeg: ‘Ik was zo enthousiast dat ik er niet van kon slapen’, zegt een promovendus economie die al voor acht uur ‘s morgens op Zernike stond om flyers over de staking uit te delen. Ondanks dat ze zich voor de staking inzet, wil ze niet met haar naam in de krant, bang dat het haar jonge onderzoekscarrière kan schaden.
‘Maar ik ben hier wel om tegen de bezuinigingen te protesteren, omdat ze een enorme impact hebben op de kwaliteit van het onderwijs. Studenten zullen daar echt last van hebben’, zegt ze. ‘En het is een probleem voor onderzoekers, want de wetenschap is al een sector waar overwerk normaal is.’
Flyeren
Ook bij de letterenfaculteit in de binnenstad waren de eerste stakers vroeg uit de veren. Al rond zeven uur in de ochtend werden op het Harmonieplein voorbereidingen getroffen. Hoewel een handvol mensen graag had willen flyeren, lieten de bezoekers nog even op zich wachten.
Terwijl iedere faculteit ‘s morgens eigen activiteiten organiseerde, bleek het antibezuinigingssentiment overal hetzelfde: ‘Onderwijs is een makkelijke sector om geld weg te halen, maar op de lange termijn zal het ons allemaal schaden’, zegt promovendus Ivo Meins van de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen (GMW). ‘Een maatschappij ontwikkelt zich pas volledig als er goed onderwijs is.’
‘Onderwijs = toekomst’
Daar is GMW-docent Annemarie Huyghen het mee eens. Ze houdt een bord vast met de tekst ‘onderwijs = toekomst’. Ze maakte het bord eerder bij een van de aangewezen ‘protestbordenstations’. ‘Ik denk dat het heel belangrijk is om onze stem te laten horen tegen de bezuinigingen en om daarin samen op te trekken’, zegt ze. ‘Dat is de enige manier waarop we dit kunnen veranderen.’
Terwijl de ochtend op zijn eind liep, begon vanaf Zernike een protestmars richting de Grote Markt. De mars liep via verschillende faculteiten, waardoor het aantal mensen dat meeliep steeds groter werd. In de binnenstad, toen de mars het Harmonieplein bereikte, liepen al meer dan duizend mensen mee.
Speeches
De demonstranten en stakers verzamelden zich op de Grote Markt, waar volgens de organisatie zelfs ruim drieduizend mensen bij elkaar kwamen. Daar werden speeches gehouden en stonden informatiekramen. De organisatie hoopte op die manier niet alleen het onderwijspersoneel, maar ook de mensen van buiten de universiteit te bereiken.
In het publiek bevond zich ook het voltallige college van bestuur (cvb) van de universiteit, evenals veel bestuurders van faculteiten. Het was nog even onzeker of de leden van het cvb langs zouden komen, al zeiden ze het doel van de staking te steunen. Dinsdagmiddag bleek ook het bestuur onder de indruk van het aantal mensen dat zich op de Grote Markt had verzameld.