Groningse studenten onterecht uitgesloten van energietoeslag, gemeente niet in beroep

Ook Groningse studenten hadden als groep niet uitgesloten mogen worden van de energietoeslag van 2022, oordeelt de rechtbank Noord-Nederland. De gemeente gaat niet in hoger beroep en compenseert mogelijk alsnog 250 studenten. 

De rechtbank volgde daarmee afgelopen week in drie afzonderlijke zaken eerdere uitspraken in Arnhem, Amsterdam en Utrecht dat het discriminerend is om studenten uit te sluiten van de energietoeslag ‘omdat ze student zijn’. 

Einde discussie

De gemeente Groningen legt zich bij het besluit neer. ‘Met de uitspraak is er duidelijkheid gegeven door de rechtbank’, zegt verantwoordelijk wethouder Eelco Eikenaar. En aangezien dit de vierde soortgelijke uitspraak is, is wat hem betreft ‘een eind gekomen aan deze discussie’. 

Dat betekent niet dat alle studenten met terugwerkende kracht alsnog de energietoeslag krijgen. De gemeente kijkt opnieuw naar de zaken van studenten die nog in een lopende bezwaar- of beroepsprocedure zitten. Volgens de gemeente zijn dat er zo’n 250. Als zij toch in aanmerking komen voor een toeslag, krijgen ze 600 of 2000 euro.

Te hoog inkomen

De kans is groot dat niet alle 250 studenten geld terugkrijgen. Want hoewel drie studenten vorige week gelijk hebben gekregen van de rechtbank, is er maar een student die daadwerkelijk aan de voorwaarden voldoet om direct de energietoeslag te krijgen. 

Een van de andere studenten krijgt geen toeslag, omdat zijn inkomen te hoog is. Deze student heeft een bijbaan en recht op studiefinanciering. Al vraagt de student de studiefinanciering (in de vorm van een lening) niet aan, toch telt die mee voor zijn inkomen. 

Voor de derde student moet de gemeente Groningen een nieuw besluit nemen.

Niet verbaasd

De Groninger Studentenbond, die studenten samen met de Landelijke Studentenvakbond bijstond in bezwaarprocedures, is niet verbaasd over de uitspraak. ‘We hadden niet anders verwacht na de uitspraken in andere steden’, zegt secretaris Stijn Honselaar. ‘Het is mooi voor de groep van 250 studenten, maar uiteindelijk heeft de rest van de studenten er helaas niet zoveel aan’, vervolgt hij. 

Toch heeft de hausse aan rechtszaken wel geleid tot mogelijke verandering. Inmiddels demissionair-minister Carola Schouten maakte begin juli het nieuwe wetsvoorstel Energietoeslag 2023 bekend. Hierin krijgen ook uitwonende studenten met een aanvullende beurs een eenmalige toeslag van 400 euro. Dit keer niet via de gemeente, maar via DUO. 

Dat klinkt als goed nieuws voor studenten met een krappe beurs, maar doordat het kabinet viel de week nadat het voorstel werd gepresenteerd, heeft het parlement daar nog niet over gestemd. Na het zomerreces, dat 4 september afloopt, wordt besloten of dat überhaupt nog gaat gebeuren onder de huidige demissionaire regering.

Lees ook

1 REACTIE

  1. Destijds wel bezwaar aangediend, maar niks van gehoord. Ik zal wel niet bij die 250 zitten en voor die 400 euro kom ik ook niet in aanmerking omdat ik ondertussen al geen recht meer heb op een beurs..

    Erg fijn voor de studenten die wel binnen deze regelingen vallen, maar ik vermoed dat er alsnog velen net achter het net vissen..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in