Groei aantal studenten op de RUG vlakt dit jaar iets af

De explosieve groei van het aantal studenten aan de RUG lijkt dit jaar af te vlakken. Het totaalaantal groeit met 2,4 procent, waar het vorig jaar nog met 4,6 procent steeg. Daarmee blijft de RUG dit jaar ruim onder het landelijke gemiddelde van 4 procent.
Door Giulia Fabrizi

Dat blijkt uit de cijfers over studentenaantallen die de universiteit donderdag bekend maakte. Kort gezegd telt de RUG dit jaar 32.765 studenten. Daarvan begonnen dit jaar 5619 studenten aan een bacheloropleiding, 1029 studenten aan een pre-master en 4007 studenten aan een master.

Cijfers bachelor- en masteropleidingen

Het aantal studenten dat een bacheloropleiding begon, daalde dit jaar licht. Volgens de universiteit zijn dat 187 studenten minder dan in 2018. De daling heeft volgens de RUG onder meer te maken met de invoering van een numerus fixus op drie extra opleidingen, waaronder de populaire studie psychologie.

In tegenstelling tot bij de bachelor, blijft het aantal studenten dat een master begint wel stijgen. Volgens de universiteitscijfers is het aantal nieuwe masterstudenten dit jaar 4007, waarmee het totaalaantal masterstudenten stijgt naar ruim 10.200. Vorig jaar was het totaal aantal masterstudenten ruim 10.000.

Het aantal nieuwe studenten in pre-masters bleef ongeveer gelijk aan vorig jaar. Waar in 2018 nog 905 mensen aan een pre-master begonnen, waren dat er dit jaar 1029.

Internationale studenten

Ook het aantal internationale studenten blijft groeien. Dit jaar startten 2595 nieuwe internationale studenten aan een opleiding van de Groningse universiteit. Daarmee loopt het totaal aantal internationale studenten aan de RUG op naar 7683.

Waar de internationale studenten vorig jaar nog 22,8 procent van het totaal uitmaakten, is dat dit jaar opgelopen naar 23,4 procent.

Op de RUG zijn ruim 120 landen vertegenwoordigd, maar verreweg de meeste studenten komen nog altijd uit Duitsland. Van de ruim 7600 internationale studenten, hebben 2274 de Duitse nationaliteit.

Op de tweede plek staat Roemenië met 445 studenten, gevolgd door Groot-Brittannië met 441, Italië met 405 en China met 353. Van alle overige nationaliteiten telt de RUG minder dan 150 studenten.

Faculteiten en opleidingen

De faculteiten die dit jaar de meeste studenten trekken, zijn de Faculty of Science and Engineering, de Faculteit der Rechtsgeleerdheid en de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen.

Percentueel gezien, kent ook de nieuwe faculteit Campus Fryslân een grote groei. Zij breidt dit jaar uit van veertig naar 106 studenten. Wat betreft opleidingen groeien in absolute aantallen de bachelors bedrijfskunde, informatica en Biomolecular Sciences het hardst.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties