Gratis reizen buiten de spits

Vijfhonderd Groningse studenten kunnen dit collegejaar in het weekend én doordeweeks gratis reizen. Voorwaarde: ze moeten buiten de ochtendspits blijven.
Door Thereza Langeler

Het gratis reizen buiten de ochtendspits is een experiment van Groningen Bereikbaar, een samenwerkingsorganisatie van onder andere de gemeente, provincie, Rijkswaterstaat en ProRail. Ook het OV-Bureau Groningen Drenthe, Q-Buzz en Arriva doen mee. Doel is om de drukte in de ochtendspits in en om Groningen te verminderen.

‘’s Ochtends maken zowel forenzen als studenten veel gebruik van het openbaar vervoer. Dat leidt tot overbelasting’, licht een woordvoerder van Groningen Bereikbaar toe. ‘We willen met deze proef kijken of studenten bereid zijn hun reisgedrag aan te passen en of de ochtendspits zo ontlast kan worden.’

Opgeven

Dat leidt tot fijner reizen, hoopt verkeerswethouder Paul de Rook: ‘Als we de drukte in de spits verminderen, kunnen we met hetzelfde aantal bussen en treinen de bereikbaarheid en het reiscomfort voor iedereen verbeteren.’

Studenten kunnen zich sinds 5 september opgeven. Enkele honderden hebben dat al gedaan. Zij ruilen hun weekabonnement om voor een weekendabonnement. Dat wordt aangevuld met een extra reisproduct, waarmee studenten doordeweeks na 9 uur ’s morgens ook gratis kunnen reizen. Reizen ze tijdens de werkweek vóór 9 uur ’s morgens, dan krijgen ze 40 procent korting.

De Groninger Studentenbond (GSb) en studentenpartij Lijst STERK staan achter het experiment. Ook de RUG en de andere onderwijsinstellingen in de stad ondersteunen het plan.

Opgeven om mee te doen kan nog tot 18 september op www.gratisreizenbuitendespits.nl.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties