Gratis advies van Casper, dat kan de RUG niet naast zich neerleggen

De RUG moet 20 miljoen euro bezuinigen. Da’s een hoop geld. Columnist Casper Albers heeft een voorstel de RUG can’t refuse.

Alles is duurder geworden. De universiteit moet daarom met plannen komen om 20 miljoen te bezuinigen. Dat klinkt veel, maar er lopen dan ook veel mensen rond op deze universiteit. Zelfs als je daar rekening mee houdt, is het nog steeds een hoop geld: 20 miljoen komt neer op ruim 3000 euro per fulltime medewerker, of ruim 500 euro per student.

Om met bezuinigingsplannen te komen, heeft het college van bestuur vier tafels opgericht. Commissies en werkgroepen waren er al genoeg – zoals de werkgroep tegen overbodige bureaucratie – maar tafels waren er nog niet zo veel; ook qua overlegstructuren werkt de universiteit aan diversiteit.

De tafels geven de komende maanden suggesties over hoe het goedkoper kan. Bij deze geef ik gratis en voor niks aanvullend advies. Hoewel het op korte termijn geld kost, is het op lange termijn zo besparend dat de universiteit het zich niet kan veroorloven dit niet te volgen.

Voor mijn eigen vak heb ik dit jaar alles omgezet in gratis bronnen

Het is simpel: investeer in Open Education. De afgelopen jaren heeft de RUG sterk ingezet op Open Science. Transparantie en publieke toegankelijkheid van ons onderzoek is belangrijk en gelukkig doet de universiteit inmiddels veel meer dan alleen zeggen dat het belangrijk is.

Op het gebied van Open Onderwijs lopen de ontwikkelingen wat achter. De essentie van Open Onderwijs is dat je alleen open bronnen gebruikt in je onderwijs: geen dure boeken of software meer. Dit kan, juist dankzij de ontwikkelingen op het gebied van Open Science, steeds makkelijker.

Voor mijn eigen vak heb ik dit jaar alles omgezet in gratis bronnen. Geen boek van 98 euro meer, maar een boek dat door de auteur als gratis pdf beschikbaar gesteld is. En al een aantal jaar geleden ben ik gestopt met het gebruik van statistiekpakket SPSS in mijn vakken.

Een individuele licentie voor SPSS kost zo’n 1000 euro per jaar – nagenoeg geen enkele afgestudeerde die niet bij een universiteit werkt, gaat dat pakket dus nog gebruiken. De RUG is een veelvoud hiervan kwijt voor de campuslicentie (ik weet niet hoeveel, want dat is bedrijfsgevoelige informatie, maar goedkoop is het zeker niet).

Bijkomend voordeel, ook voor de universiteit: studeren wordt zo een stuk goedkoper

Er zijn inmiddels talloze opensourcealternatieven (zoals R, JASP, en jamovi) voor SPSS. De enige reden om nu nog aan SPSS vast te houden, is eigenlijk dat het tijd en moeite kost om lesmateriaal om te zetten naar andere software. Investeer eenmalig, zodat docenten de tijd krijgen hun materiaal om te zetten, en profiteer daarna tot in de eeuwigheid van het wegvallen van dure campuslicenties.

Bijkomend voordeel, ook voor de universiteit: studeren wordt zo een stuk goedkoper. Je moet nog steeds collegegeld betalen en soms een kladblok of een pen kopen, maar that’s it.

Volgens het Nibud zijn studenten gemiddeld zeshonderd euro per jaar kwijt aan studieboeken. Dat scheelt toch weer zo’n vijftig uur bijbaan per jaar, tijd die de student nu in de studie kan steken. Omdat de universiteit niet per studiejaar, maar per diploma betaald krijgt, zijn sneller studerende studenten ook een uitstekende besparingsmaatregel.

Net als met Open Science geldt ook voor Open Onderwijs: het heeft alleen maar voordelen.

CASPER ALBERS

6 REACTIES

  1. Direct ook maar overstappen naar Zotero en RefWorks of EndNote niet meer gebruiken. Zotero is gratis. Het kan ook gebruikt worden om samen te werken met medewerkers van universiteiten waarvoor RefWorks of EndNote niet betaalbaar zijn.

  2. Open Education en OER ondersteuning zijn onderdeel van het Open Science Programme van de RUG, en ik en mijn collega’s werken hard om het zo gemakkelijk mogelijk te maken voor docenten om te beginnen met open education.

    Meer informatie over onze services kan je vinden op https://www.rug.nl/library/open-educational-resources/
    Als je alle details wil weten, kan dan op onze Library Guide: Open Educational Resources for Teachers: https://libguides.rug.nl/OER (binnenkort uitgebreid met een lijst van 400+ bronnen waar je open materialen kan vinden)
    En als je alles piekfijn uitgelegd wil krijgen, kom dan naar onze workshop op 23 mei: https://libcal.rug.nl/calendar/workshops/oer23may
    Of stuur ons een mailtje voor een gesprek, wij komen graag langs! oer-library@rug.nl

  3. Naast financiele voordelen geeft het gebruik van open educational resources en practices (OER/OEP) ook de mogelijkheid om didactische werkvormen in te zetten die meer gericht zijn op student gecentreerd en activerend onderwijs. Zo pak je ook een strategische doelstelling van de RUG mee.
    Wil je meer informatie kijk dan op de kennisbank van het Versnellingsplan (www.versnellingsplan.nl/naar-digitale-open-leermaterialen/#kennisbank-digitale) of de SURF Special Interest Group OEP (https://blog3.han.nl/hanicto/model-open-pedagogy-en-studentbetrokkenheid/).
    Heb je liever een training, die je bovendien kunt inzetten voor je BKO, kijk dan op http://www.rug.nl/society-business/centre-for-information-technology/education/teacher-development/microlabs/microlab-open-educational-resources?lang=en. Of mail voor directe ondersteuning naar oer-library@rug.nl.

  4. Heel goed idee! Tijdje terug een bijeenkomst over digitale autonomie, kwam dit ook langs. Als je meer investeert in Open Source initiatieven kun je ook zonder hele dure google en Microsoft spullen en ben je meer in control.
    Keerzijde is wel dat er blik hooggekwalificeerde IT-ers open moet, dat blijft lastig als je voor weinig geld wat wilt. En de stress bij veel mensen zal wel langdurig omhoog gaan als ze met een open source tekstverwerker moeten werken en een opensource agenda en opensource mail. Daar gaan al je mooie lifehacks :-)

    • Als je gelijk Microsoft enzo ook overboord zet, levert dat inderdaad aardig wat stress op. Aan de andere kant: iemand die nooit iets nieuws wil leren hoort eigenlijk ook niet thuis op een universiteit. Je moet alleen wel de tijd en ruimte krijgen om wat nieuws te leren.

      Maar stap 1 lijkt me om niet direct Microsoft en Google te bannen, maar iets laagdrempeliger te beginnen met bv. software die voor specifieke vakken gebruikt wordt.

  5. Uitstekend idee. Belangrijk idd om te benadrukken dat we wel eenmalig moeten investeren. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat individuele docenten hierdoor meer werkdruk krijgen, maar dat ze op korte termijn wat extra tijd krijgen hun onderwijsmateriaal om te zetten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in