Gratis advies van Casper, dat kan de RUG niet naast zich neerleggen

De RUG moet 20 miljoen euro bezuinigen. Da’s een hoop geld. Columnist Casper Albers heeft een voorstel de RUG can’t refuse.

Alles is duurder geworden. De universiteit moet daarom met plannen komen om 20 miljoen te bezuinigen. Dat klinkt veel, maar er lopen dan ook veel mensen rond op deze universiteit. Zelfs als je daar rekening mee houdt, is het nog steeds een hoop geld: 20 miljoen komt neer op ruim 3000 euro per fulltime medewerker, of ruim 500 euro per student.

Om met bezuinigingsplannen te komen, heeft het college van bestuur vier tafels opgericht. Commissies en werkgroepen waren er al genoeg – zoals de werkgroep tegen overbodige bureaucratie – maar tafels waren er nog niet zo veel; ook qua overlegstructuren werkt de universiteit aan diversiteit.

De tafels geven de komende maanden suggesties over hoe het goedkoper kan. Bij deze geef ik gratis en voor niks aanvullend advies. Hoewel het op korte termijn geld kost, is het op lange termijn zo besparend dat de universiteit het zich niet kan veroorloven dit niet te volgen.

Voor mijn eigen vak heb ik dit jaar alles omgezet in gratis bronnen

Het is simpel: investeer in Open Education. De afgelopen jaren heeft de RUG sterk ingezet op Open Science. Transparantie en publieke toegankelijkheid van ons onderzoek is belangrijk en gelukkig doet de universiteit inmiddels veel meer dan alleen zeggen dat het belangrijk is.

Op het gebied van Open Onderwijs lopen de ontwikkelingen wat achter. De essentie van Open Onderwijs is dat je alleen open bronnen gebruikt in je onderwijs: geen dure boeken of software meer. Dit kan, juist dankzij de ontwikkelingen op het gebied van Open Science, steeds makkelijker.

Voor mijn eigen vak heb ik dit jaar alles omgezet in gratis bronnen. Geen boek van 98 euro meer, maar een boek dat door de auteur als gratis pdf beschikbaar gesteld is. En al een aantal jaar geleden ben ik gestopt met het gebruik van statistiekpakket SPSS in mijn vakken.

Een individuele licentie voor SPSS kost zo’n 1000 euro per jaar – nagenoeg geen enkele afgestudeerde die niet bij een universiteit werkt, gaat dat pakket dus nog gebruiken. De RUG is een veelvoud hiervan kwijt voor de campuslicentie (ik weet niet hoeveel, want dat is bedrijfsgevoelige informatie, maar goedkoop is het zeker niet).

Bijkomend voordeel, ook voor de universiteit: studeren wordt zo een stuk goedkoper

Er zijn inmiddels talloze opensourcealternatieven (zoals R, JASP, en jamovi) voor SPSS. De enige reden om nu nog aan SPSS vast te houden, is eigenlijk dat het tijd en moeite kost om lesmateriaal om te zetten naar andere software. Investeer eenmalig, zodat docenten de tijd krijgen hun materiaal om te zetten, en profiteer daarna tot in de eeuwigheid van het wegvallen van dure campuslicenties.

Bijkomend voordeel, ook voor de universiteit: studeren wordt zo een stuk goedkoper. Je moet nog steeds collegegeld betalen en soms een kladblok of een pen kopen, maar that’s it.

Volgens het Nibud zijn studenten gemiddeld zeshonderd euro per jaar kwijt aan studieboeken. Dat scheelt toch weer zo’n vijftig uur bijbaan per jaar, tijd die de student nu in de studie kan steken. Omdat de universiteit niet per studiejaar, maar per diploma betaald krijgt, zijn sneller studerende studenten ook een uitstekende besparingsmaatregel.

Net als met Open Science geldt ook voor Open Onderwijs: het heeft alleen maar voordelen.

CASPER ALBERS

6 REACTIES

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

6 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties