‘Gooi tentamens om’

Buitenlandse RUG-studenten moeten meer gelegenheid krijgen om hun familie te bezoeken, vinden studenten van de Faculty of Science and Engineering (FSE). Ze stellen voor de tentamenweken om te gooien.
Door Anne Floor Lanting

De studentenfractie in de faculteitsraad van FSE stelt dat het huidige tentamensysteem de internationals aanmoedigt om tijdens collegeweken op familiebezoek te gaan. ‘Tussen de kerstvakantie en de tweede tentamenperiode van het studiejaar zitten bijvoorbeeld nog twee lesweken, waardoor sommige studenten wel een deel van hun kerstvakantie móeten besteden aan tentamenvoorbereidingen’, aldus de fractie.

Als het aan de studenten ligt, worden de tweeweekse tentamenperiodes opgesplitst. In de eerste week vinden dan alleen de reguliere tentamens plaats en in de tweede week de hertentamens. Op dit moment lopen nieuwe tentamens en herkansingen van het blok ervoor nog door elkaar, stelt de fractie.

Volgens het voorstel zouden studenten zonder herkansingen de tweede helft van de tentamenperiode vrij hebben – een hele week dus. Dan kunnen ze naar hartenlust hun familie in het buitenland bezoeken. Bovendien zullen, aldus de fractie, studenten met een weekje vrij in het vooruitzicht meer hun best doen om tentamens in één keer te halen.

Sympathiek

Het faculteitsbestuur noemt het voorstel van de studentenfractie sympathiek, maar zet vraagtekens bij de haalbaarheid ervan. ‘Binnen het voorgestelde systeem kan het voorkomen dat een student in één week tijd wel drie tentamens heeft, of zelfs twee tentamens direct achter elkaar. Dit trekt een zware wissel op de student’, zegt vice-decaan Klaas Poelstra.

Toch schrijft de vice-decaan het plan van de studentenfractie niet bij voorbaat af. Hij wil per FSE-opleiding bekijken wat de mogelijkheden zijn. ‘We zullen er met open ogen naar kijken’, aldus Poelstra. ‘Misschien dat deze herindeling niet voor alle vier de tentamenperiodes wordt ingevoerd, maar voor één of twee per jaar.’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties