Gewonnen voor Sjoerd

Tennisser Job van Eijk kroonde zich vrijdagavond tot ACLO Sporter van het Jaar. De titel droeg hij op aan zijn overleden broertje Sjoerd.
Door Koen Marée

Twee klopjes op de borst, gevolgd door een kus op de vinger waarmee hij daarna richting de hemel wijst. ‘Deze is voor jou, junior’, zo eindigt tennisser Job van Eijk zijn overwinningsspeech. Hij is zojuist benoemd tot ACLO Sporter van het Jaar.

De 24-jarige Van Eijk won in juli vorig jaar het hoog aangeschreven TAM Open. Aan die prestatie ging een moeilijke periode vooraf. Begin mei verloor hij zijn broertje Sjoerd, die na het vieren van zijn 21-ste verjaardag vermist raakte en een week later werd teruggevonden in het water bij de Trompkade.

Uitlaatklep

Job vond in tennis een uitlaatklep om even met iets anders bezig te zijn. Hij begon flink te trainen en raakte in topvorm, wat leidde tot de winst in het TAM Open. Tijdens het ACLO Sportgala streed hij samen met schaatster Esmé Stollenga en triatleet Edwin Dasselaar om de titel Sporter van het Jaar.

Voor de gelegenheid is Huize Maas omgetoverd in Las Vegas. Wie wil kan op de foto met een sambadanseres en haar gespierde mannelijke collega met ontbloot bovenlichaam. Elders in het gokpaleis waagt men een gokje aan de roulettetafel. Maar wie de winnaar wordt van de sportprijs? Daar durft niemand geld op in te zetten.

‘Het is een nek-aan-nek-race geweest,’ vertelt Victor Koster, voorzitter van het dagelijks bestuur van de ACLO. ‘Vooral tussen Esmé en Job. Maar de winnaar is Job van Eijk!’

‘Ik had het echt niet verwacht’, lacht Van Eijk nadat hij alle felicitaties in ontvangst heeft genomen. ‘Esmé heeft met schaatsvereniging Tjas een enorme achterban achter zich, die altijd trouw stemmen. En ik heb nog met Edwin gesproken over zijn prestatie. Bijna 4 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en dan ook nog een marathon hardlopen erachteraan. Dan is tennis maar een luie sport.’

Gedenkplek voor Sjoerd

De 200 euro die bij het winnen van de prijs horen, zullen gaan naar een op te richten gedenkplek voor Sjoerd. Samen met zijn ouders heeft Van Eijk een social sofa, een mozaïeken bankje, aangeboden aan de stad.

‘Vanaf het eerste moment dat ik op de baan stond na zijn overlijden, is alles voor hem. Die beweging met het klopje op de borst, de kus en het vingertje in de lucht doe ik na elke wedstrijd. Het is de beweging die NBA-basketballer Stephen Curry ook altijd doet. Sjoerd hield van basketbal, ik ook. Deze is voor hem. Ik weet dat hij dit mooi zou hebben gevonden.’

Ook in de categorieën Sportteam van het Jaar en Trainer/Coach van het Jaar werden prijzen uitgereikt. In de eerste ging de winst naar roeisters Eline Feitsma en Ymkje Clevering, die onderdeel uitmaakten van de vier zonder stuur die tijdens het WK onder de 23 brons veroverde. ACLO-instructrice Mayke Bosman sleepte met haar enthousiaste en fanatieke groepslessen de prijs voor beste trainer/coach in de wacht.

Engels

LAAT EEN REACTIE ACHTER

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in