Geneeskundestudenten monitoren coronapatiënten thuis

Studenten monitoren coronapatiënten thuis

Hun coschappen werden afgebroken, maar geneeskundestudenten Agnes Grutters en Kalle Majoor wilden toch iets doen. Ze startten een project om coronapatiënten sneller te kunnen ontslaan door thuismonitoring.
6 mei om 11:48 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:20 uur.
mei 6 at 11:48 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:20 PM.
Avatar foto

Door Emily Zaal

6 mei om 11:48 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:20 uur.
Avatar foto

By Emily Zaal

mei 6 at 11:48 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:20 PM.
Avatar foto

Emily Zaal

Student-redacteur Volledig bio Student editor Full bio

Dankzij hun werk zijn al 21 coronapatiënten uit het St. Antoniusziekenhuis in Nieuwegein eerder naar huis gegaan. ‘We kregen van dichtbij mee hoeveel druk er in korte tijd op de ziekenhuizen kwam te staan’, licht Agnes de motivatie achter het project toe.

De studenten werken samen met longartsen uit het ziekenhuis en de werkgroep E-health bij Covid-19. Ze maken gebruik van een app die al langer in gebruik is voor COPD-patiënten. Daardoor was hij al goedgekeurd voor medische doeleinden en had het ziekenhuis ervaring met het systeem.

Nazorg

Met behulp van de app kunnen patiënten thuis hun zuurstofsaturatie en eventuele klachten doorgeven aan het medisch team, waar behalve Grutters en Majoor nog twee andere coassistenten van de RUG in zitten: Olga Pijpers en Lotte Wolfs. 

In het begin was het project met name gericht op het verkorten van de opnameduur, om meer bedden vrij te maken voor andere patiënten. Nu het aantal opnames daalt, is de nadruk meer op nazorg komen te liggen. ‘Patiënten geven aan dat ze het erg prettig vinden om thuis verder te herstellen’, zegt Agnes. 

Ingrijpend

‘We willen extra thuismonitoring inzetten om vragen van patiënten te beantwoorden’, vertelt Agnes. Voor patiënten is een opname vaak erg ingrijpend geweest, zo zonder familie en met zorgmedewerkers in beschermende pakken. ‘Zij hebben allemaal marsmannetjes gezien en horen de hele dag over de vreselijke ziekte die ze hebben, dus ik kan me voorstellen dat het best angstig is.’ 

De studenten willen de app nu ook aan andere ziekenhuizen aanbieden. ‘Het hoeft niet’, zegt Agnes. ‘Maar als ze willen zijn wij bereid om onze protocollen en ervaringen met de app te delen. Wij geloven dat dit echt meerwaarde heeft. Dit is een manier om de reguliere zorg weer op te zetten.’

Engels

06 May 2020 | 22-11-2020, 16:20
Array

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties