GeenStijl torpedeert onderzoek naar diversiteit, UKrant stopt met enquête

De enquête van UKrant en achttien andere universteits- en hogeschoolbladen over diversiteit en inclusie op de Nederlandse hogescholen en universiteiten is per direct stopgezet.

Het journalistieke onderzoek hoe diversiteit en inclusie binnen het hoger onderwijs wordt ervaren, werd vorige week gekaapt door de website GeenStijl onder de kop ‘Non-Binaire Pollfuck!’. In het artikel stond de link naar de vragenlijst van de Hogeschool Rotterdam.

Kort daarna werden ook de links naar de onderzoeken van de andere hogescholen en universiteiten gedeeld. Lezers van GeenStijl werden opgeroepen om de vragenlijst in te vullen, wat in een aantal gevallen ook fanatiek is gedaan. Dat maakt de data onbruikbaar.

Vijf dagen

Onderzoeksbureau Newcom, dat in opdracht van de Kring van Hoofdredacteuren van Hoger Onderwijs Media het onderzoek uitvoert, constateert dat na vijf dagen nog steeds gehoor wordt gegeven aan de oproep van GeenStijl om de enquête in te vullen.

Het onderzoeksbureau kan de kwaliteit van het onderzoek niet meer garanderen, stelt Newcom. ‘Door de ontwikkelingen van vorige week kunnen wij niet honderd procent zekerheid geven over de betrouwbaarheid van de data.’

Neutraal onderzoek

Voorzitter Ries Agterberg van de Kring van Hoofdredacteuren: ‘Het is zonde dat een publicatie van GeenStijl een zorgvuldig en neutraal onderzoek torpedeert.’ De enquête was bedoeld om te onderzoeken wat de ervaringen en meningen van studenten en medewerkers over diversiteit zijn, aldus Agterberg. ‘Het was niet bedoeld om een bepaald gedachtegoed op te leggen.’

In overleg met Newcom worden de vragenlijsten die al voor de publicatie van GeenStijl zijn ingevuld wel verwerkt en worden de vragenlijsten die na de publicatie zijn binnengekomen gescand op verhalen uit de deelnemende instellingen.

Grootschalig

De enquête maakt deel uit van een grootschalig onderzoek van bijna alle onafhankelijke media van universiteiten en hogescholen in Nederland. De Kring van Hoofdredacteuren ontving hiervoor een subsidie van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

In december zullen de hogeronderwijsmedia in ieder geval de resultaten van het kwalitatieve onderzoek naar het diversiteitsbeleid van de instellingen publiceren.

Engels

11 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

11 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties