GeenStijl torpedeert onderzoek naar diversiteit, UKrant stopt met enquête

De enquête van UKrant en achttien andere universteits- en hogeschoolbladen over diversiteit en inclusie op de Nederlandse hogescholen en universiteiten is per direct stopgezet.

Het journalistieke onderzoek hoe diversiteit en inclusie binnen het hoger onderwijs wordt ervaren, werd vorige week gekaapt door de website GeenStijl onder de kop ‘Non-Binaire Pollfuck!’. In het artikel stond de link naar de vragenlijst van de Hogeschool Rotterdam.

Kort daarna werden ook de links naar de onderzoeken van de andere hogescholen en universiteiten gedeeld. Lezers van GeenStijl werden opgeroepen om de vragenlijst in te vullen, wat in een aantal gevallen ook fanatiek is gedaan. Dat maakt de data onbruikbaar.

Vijf dagen

Onderzoeksbureau Newcom, dat in opdracht van de Kring van Hoofdredacteuren van Hoger Onderwijs Media het onderzoek uitvoert, constateert dat na vijf dagen nog steeds gehoor wordt gegeven aan de oproep van GeenStijl om de enquête in te vullen.

Het onderzoeksbureau kan de kwaliteit van het onderzoek niet meer garanderen, stelt Newcom. ‘Door de ontwikkelingen van vorige week kunnen wij niet honderd procent zekerheid geven over de betrouwbaarheid van de data.’

Neutraal onderzoek

Voorzitter Ries Agterberg van de Kring van Hoofdredacteuren: ‘Het is zonde dat een publicatie van GeenStijl een zorgvuldig en neutraal onderzoek torpedeert.’ De enquête was bedoeld om te onderzoeken wat de ervaringen en meningen van studenten en medewerkers over diversiteit zijn, aldus Agterberg. ‘Het was niet bedoeld om een bepaald gedachtegoed op te leggen.’

In overleg met Newcom worden de vragenlijsten die al voor de publicatie van GeenStijl zijn ingevuld wel verwerkt en worden de vragenlijsten die na de publicatie zijn binnengekomen gescand op verhalen uit de deelnemende instellingen.

Grootschalig

De enquête maakt deel uit van een grootschalig onderzoek van bijna alle onafhankelijke media van universiteiten en hogescholen in Nederland. De Kring van Hoofdredacteuren ontving hiervoor een subsidie van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

In december zullen de hogeronderwijsmedia in ieder geval de resultaten van het kwalitatieve onderzoek naar het diversiteitsbeleid van de instellingen publiceren.

English

11 REACTIES

 1. Ik heb de vragenlijst naar mijn beste kunnen ingevuld. Ik weet niet of meerdere mensen het hadden gelezen, maar ik had er moeite mee dat tijdens het invullen van de enquête er werd verwezen m.b.t. diversiteit naar het eten in de kantine en/of mensen. Als dit in één vraag staat, is dat “zorgvuldig en neutraal onderzoek”? Ik vind de diversiteit aan eten in de “kantine” vaak teleurstellend. Maar de diversiteit aan mensen is niet iets waar ik mij aan erger.

  Ik hoop dat andere delen wel bruikbaar zijn van dit onderzoek.

 2. Enquête wordt gestopt want mensen hebben antwoorden ingevuld?

  Was dit een onderzoek naar de kwaliteit van journalistike onderzoeken?

  • *wordt gestopt want het was geen onderzoek naar de antwoorden van Geenstijl gebruikers maar die van studenten.

   Aangezien Geenstijl gebruikers zich voorgedaan hebben als studenten weet je niet meer wie echte studenten zijn.

   Nogal dom van Geenstijl, want ook als alle studenten hadden ingevuld dat inclusiviteit complete onzin is zijn de antwoorden nu niet meer bruikbaar van de periode na de Geenstijl publicatie.

   • Gezien de vooringenomenheid van de vragen is er weinig vertrouwen dat dit tot stand was gekomen zoals je hier beschrijft. Een universiteit doet een onderzoek met deze vragen alleen om hun gelijk bevestigd te krijgen.

    Blij dat we even konden laten zien dat open enquetes op het internet geen onderzoeken zijn maar een wassen neus.

 3. Een tip: Data van vóór de publicatie van geenstijl is gewoon bruikbaar toch? Invoer even filteren op datum en je hebt een valide onderzoek, misschien met een wat lagere respons dan gehoopt, maar wel van waarde. Zonde van het onderzoeksgeld als dit niet wordt gedaan!

  • Volgens mij staat in het artikel inderdaad dat de reacties van vóór de publicatie nog worden gebruikt, en zelfs dat die van na de publicatie nog worden gescand op bruikbare responsen.
   Er wordt dus zeker nog data uitgehaald ;)

  • Tja, tenzij het in een of ander links forum ook gedeeld is.. en daarnaast zullen nu mogelijk vooral mensen gereageerd hebben die dit overmatig belangrijk vinden. Mensen die het allemaal wel prima vinden zullen dit niet heel direct gedaan hebben.

 4. Kijk nou, mijn voorspelling bij het vorige artikel over deze enquête is uitgekomen! Ik vind het ontzettend vervelend voor de Ukrant en de RUG dat dit is gebeurd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in