
Geen tentamen door storing op de UvA
‘Ik voel me steeds meer een robot’
Technisch gezien was de overstap naar online onderwijs wel in orde, maar er is te weinig aandacht voor de menselijke kant. Dat schrijft student Marianne Heinis in een opiniestuk in Folia, het onafhankelijke universiteitsblad van de Universiteit van Amsterdam (UvA).
Technisch werkt alles naar behoren, stelt Heinis vast, mede door de tomeloze inzet van docenten: online collegeclips, podcasts en online werkgroepen via Zoom – allemaal goed geregeld. Maar, zo zegt ze ook, niemand vraagt meer hoe het met ons gaat.
‘In het begin vroeg een betrokken docent wekelijks hoe het met ons ging. We gaven dit aan met onze duimen; omlaag, omhoog of er tussenin. Inmiddels, vijf online vakken verder, vraagt niemand meer naar onze gesteldheid.’
Heinig voelt zich steeds meer een robot, schrijft ze. ‘Het maakt niet uit wie ik ben en hoe het gaat, als ik maar antwoord geef op de vraag. Ik voel me geanonimiseerd. Ruimte voor discussie en vragen is ook zeldzaam, omdat hiervoor een veilige sfeer nodig is. En die is er vaak niet.’
Geen tentamens door storing UvA
Duizenden tentamens konden afgelopen woensdag aan de Universiteit van Amsterdam geen doorgang vinden vanwege een technische storing. UvA-studenten en medewerkers konden niet inloggen op Canvas, Testvision, Zoom, SAP en SIS. De storing viel midden in de tentamenweek van veel UvA-studenten.
Studenten van allerlei faculteiten werden erdoor getroffen. De storing was pas aan het einde van van de woensdagmiddag opgelost. Volgens de UvA ging het om een ‘eenmalig probleem waar we op dit moment nog geen oorzaak van hebben kunnen achterhalen’. De tentamens die donderdag stonden gepland, konden weer doorgaan.
Radboud is niet meer katholiek
De Radboud Universiteit in Nijmegen kan zich na bijna honderd jaar niet langer een katholieke universiteit noemen. De Nederlandse bisschoppen besloten deze week om de uni het predicaat ‘katholiek’ af te nemen.
Het rommelde al langer tussen het Radboud en de bisschoppen. Het conflict ontstond toen de katholieke kerk minder inspraak zou krijgen bij de benoeming van nieuwe leden in het stichtingsbestuur.
Een aantal voorgedragen leden werd eerder door de bisschoppenconferentie geweigerd omdat zij ‘niet katholiek genoeg’ zouden zijn. Het bestuur stapte daarop naar de Ondernemingskamer omdat de zittende leden vonden dat het zo niet verder kon: vacatures werden al geruime tijd niet meer ingevuld, schrijft het Nijmeegse universiteitsblad Vox.
De Ondernemingskamer besliste in juli dat de universiteit (en ook het Radboud Ziekenhuis) zelf nieuwe leden mocht aanwijzen, zonder dat de bisschoppen hier een stem in hadden. Die besloten afgelopen week vervolgens dat de universiteit zich niet langer katholiek mag noemen.