Geen structuur, geen motivatie

Studeren tijdens crisis is lastig

Geen structuur, geen motivatie

Waarom is het zo moeilijk jezelf te motiveren om te studeren? Omdat de pandemie de structuur uit ons leven heeft geslagen, zeggen RUG-psychologen Nico van Yperen en Alexander Minnaert.
19 januari om 17:32 uur.
Laatst gewijzigd op 20 januari 2021
om 11:28 uur.
januari 19 at 17:32 PM.
Last modified on januari 20, 2021
at 11:28 AM.
Avatar photo

Door Felien van Kooij

19 januari om 17:32 uur.
Laatst gewijzigd op 20 januari 2021
om 11:28 uur.
Avatar photo

By Felien van Kooij

januari 19 at 17:32 PM.
Last modified on januari 20, 2021
at 11:28 AM.
Avatar photo

Felien van Kooij

Student-redacteur Volledig bio Student editor Full bio

Op tijd opstaan en aanwezig zijn bij dat online college om 9 uur ‘s ochtends? Waarom zou je? Je kunt het ook later terugkijken. Nu veel studenten zonder werk zitten, sporttrainingen niet worden gegeven en colleges worden opgenomen, is de structuur in het dagelijks leven ver te zoeken.

Het gevolg? Gebrek aan motivatie om te studeren of andere dingen te ondernemen.

‘Het is echt iets van deze tijd dat er zo veel vrijheid is’, zegt sport- en prestatiepsycholoog Nico van Yperen. ‘Je kunt doen wat je wilt, wanneer je wilt.’ Tv kijk je on demand en door thuis te werken, is de dag ook zelf in te delen. ‘Het grote voordeel is dat je kan doen wat jou het beste uitkomt.’

Structuur en controle

Maar niet iedereen gedijt bij die vrijheid. Veel mensen hebben juist behoefte aan structuur en controle. Van Yperen: ‘De een heeft meer structuur nodig om productief te zijn dan de andere.’ Dat wordt bepaald door de genetische achtergrond, maar ook door wat iemand heeft geleerd.

Hoe goed je met de huidige situatie kunt omgaan en dus kunt blijven presteren, wordt bepaald door je vermogen om zelf voor structuur te zorgen. ‘Van de studenten die nu aan de bel trekken bij de studieadviseur, zal de groep die dat niet kan oververtegenwoordigd zijn’, zegt Van Yperen.

Emotie

Maar waarom is het zo moeilijk om jezelf te motiveren en te blijven presteren zonder die structuur?

Dat komt omdat je motivatie vooral wordt beïnvloed door emotie, legt onderwijspsycholoog Alexander Minnaert uit. ‘Heb je plezier in je werk, dan raak je gemotiveerd. Maar ben je bijvoorbeeld bang dat je je tentamen niet gaat halen, dan blokkeer je en raak je gedemotiveerd.’

Die emotie wordt weer bepaald door de aanwezigheid van structuur. ‘Structuur is belangrijk voor hoe je iets ervaart, het biedt zekerheid’, zegt Minnaert. Dat zorgt voor het gevoel dat je de situatie kunt controleren, wat een positief effect heeft op je prestatievermogen. ‘Door corona is er een grote mate van structuurloosheid en dat zorgt voor onrust en onzekerheid.’

Doelen

Normaal werk je naar je doelen toe, maar nu weet je niet eens wat de volgende maand gaat brengen. ‘Mensen worden beperkt in de doelen die ze kunnen stellen’, zegt Minnaert. ‘Je weet niet waar je aan toe bent en daardoor kan je jezelf niet uitdagen.’

En als dat al niet genoeg is, krijgen studenten nu ze thuis moeten studeren ook nog eens meer verantwoordelijkheid. Waar het eerst de taak was van de universiteit om te zorgen voor een rustige tentamenhal, moeten ze nu zelf thuis alles regelen.

‘We willen het niet afschuiven op de student, maar daar komt het wel op neer’, zegt Minnaert. Er wordt nu veel van het zelfsturend vermogen van de studenten verwacht. Nog een factor waardoor de een beter presteert dan de ander.

Extra begeleiding

De universiteit moet mensen helpen die hiermee worstelen, vindt Van Yperen. De opleidingen moeten zo veel mogelijk faciliteren. Extra begeleiding kan nodig zijn en dat wordt dan het beste gedaan op individueel niveau. ‘Iedere situatie is verschillend’, zegt hij. ‘Als ik sporters begeleid, dan zoek ik ook per sporter naar wat voor hen werkt.’

Minnaert pleit voor balans tussen de vrijheid van zelf je tijd indelen en regelmaat. Zoek iemand binnen je studie bijvoorbeeld met wie je kan sparren, of vorm al dan niet online studiegroepjes. ‘Samen praten voegt een sociale dimensie toe en je motiveert elkaar’, zegt Minnaert.

Live colleges

Pak ook alle mogelijkheden aan die vanuit de studie worden geboden, zegt hij. En probeer colleges live te volgen, want dat is het enige contactmoment met de universiteit. Die regelmaat maakt het ook makkelijker om gemotiveerd te blijven.

‘En word vooral niet chagrijnig als je het moeilijk hebt door de huidige situatie’, zegt Van Yperen. ‘Als een sporter een wedstrijd verliest, blijft die ook niet bij de pakken neerzitten. Die gaat meer trainen om zichzelf te verbeteren.’

Je kunt beter constructief omgaan met deze situatie door te bedenken hoe je kunt groeien. ‘Deze tijd is niet positief. Maar nadenken over hoe je er beter van wordt, moet het streven zijn’.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties