Geen nieuwe Saoedische studenten meer op medische faculteit

De Saoedi’s komen niet meer terug. Daar gaat de faculteit medische wetenschappen na drie jaar afwezigheid vanuit. Ze richt haar pijlen nu op Dubai (de Verenigde Arabische Emiraten).

Al sinds 2010 heeft de RUG een overeenkomst met de Koning Faisal Universiteit (in het oostelijk gelegen Al-Hufuf) om in Groningen artsen op te leiden. In 2020 hield dat vanwege de pandemie ineens op. Vervolgens wilde het land de overeenkomst ‘herzien’.

Daar bleef het bij. Groen licht kwam er niet, ook niet toen corona onder controle was. Maar een definitief eindsignaal is er ook nooit gekomen. 

Contact leggen met de andere partij is ‘ingewikkeld’, zegt directeur bedrijfsvoering onderzoek en onderwijs Bert Schoenmaker. ‘Je hebt te maken met verschillende ministers en consuls en daar is ook in gewisseld. Dus we zijn aan het zoeken, met wie hebben we nu te maken.’

Strop van 3 miljoen

Door het wegvallen van geneeskundestudenten uit Saoedi-Arabië loopt de faculteit 32.000 euro per student mis. Jaarlijks stroomden zo’n vijftien tot twintig studenten in. 

De overeenkomst levert de universiteit per lichting 480.000 tot 640.000 euro per jaar op. De studie duurt in totaal zeven jaar (bachelor en master). Voor 2026 betekent dat een strop van 3 miljoen euro op de begroting.

VAE

Tegelijk kreeg de faculteit te horen dat de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) op zoek is naar een opleidingsplek voor artsen. ‘We zijn aan het kijken of we dat willen’, zegt Schoenmaker. ‘En of dat mag,’ benadrukt hij. ‘Het is niet dat je zomaar kunt zeggen: kom maar hierheen.’

Het ministerie van onderwijs moet toestemming verlenen. ‘Het vraagt een heleboel voorbereiding en overleg. Maar we willen het wel serieus onderzoeken.’

Lees ook:

English

2 REACTIES

  1. De kop van dit artikel is onjuist. Er komen (naar grote waarschijnlijkheid) geen nieuwe Saoedische studenten binnen dit programma naar de faculteit, maar de nu ouderejaars uit voorgaande cohorten die nog bezig zijn met hun opleiding lopen nog gewoon rond op de medische faculteit. De titel impliceert dat er opeens geen Saoedische student meer te vinden is op de faculteit, en dit klopt niet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in