‘Geen geld meer bij exces ontgroening’

Groningse studentenverenigingen waar zich excessen voordoen tijdens de ontgroening, gaan dat merken in de portemonnee. De RUG gaat voorwaarden stellen aan verenigingen voordat ze in aanmerking komen voor geld uit het zogenoemde profileringsfonds.
Door de redactie

Dat melden bronnen aan het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP). Uit het profileringsfonds krijgen bestuurders van studentenverenigingen een bijdrage ter compensatie voor het oplopen van studievertraging door hun bestuursactiviteiten.

Verenigingen zouden volgens bronnen binnen de RUG een driejarige accreditatie krijgen. Doen zich bijvoorbeeld tijdens de ontgroening excessen voor, dan kan de accreditatie vervallen en verspelen betrokken studentenverenigingen het recht op een bijdrage uit het fonds.

De bijdrage uit het profileringsfonds voor de bestuursleden van een grote studentenvereniging als Vindicat bedraagt 33.315 euro per jaar.

Woordvoerder Gernant Deekens van de universiteit wilde het bericht zondagmiddag niet bevestigen, alleen dat er maandagmiddag nadere mededelingen komen.

Ernstig gewond

Aanleiding voor de stap is onder meer de ophef die afgelopen maanden ontstond doordat een aspirant-lid van Vindicat ernstig gewond was geraakt nadat een ander lid op zijn hoofd was gaan staan.

Het slachtoffer liep daarbij een hersenoedeem op, een gevaarlijke zwelling in de hersenen door vochtophoping. Ook de bangalijst en de ontgroeningsfoto’s van een jaar eerder, die de UK in september publiceerde, zijn voor de universiteit aanleiding om maatregelen te nemen.

Eind september stelden de RUG, gemeente Groningen en de Hanzehogeschool dat studentenverenigingen moeten stoppen met ontgroenen. ‘Het is volstrekt onacceptabel wat er is gebeurd’, zei RUG-voorzitter Sibrand Poppema toen. ‘Het houdt op, we stoppen met ontgroeningen in deze stad. Die onzinnige rituelen moeten afgelopen zijn.’

De RUG stelde toen samen met de gemeente en de Hanzehogeschool een externe commissie in.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties