In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week: Onderzoekscommissie herkent zich niet in kritiek van docent Laurens Buijs over doorgeslagen wokecultuur en als je een kamer zoekt kun je maar beter naar Nijmegen.
Commissie: Geen onvrije cultuur op UvA

Op de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is geen sprake van ‘een onvrije cultuur’ of ‘ernstige institutionele misstanden’ die een bedreiging zijn voor de academische vrijheid. Dat concludeert een onderzoekscommissie onder leiding van de Leidense oud-rector Carel Stolker (en waarin ook de Groningse hoogleraar Janka Stoker zit).
Dat meldt de UvA op haar website. De commissie was in het leven geroepen naar aanleiding van de kritiek van docent sociale wetenschappen Laurens Buijs. Die spreekt al langer van een doorgeslagen wokecultuur waardoor er voor andersdenkenden geen plaats meer zou zijn op de faculteit.
Maar volgens de commissie-Stolker is daarvan geen sprake. ‘De commissie heeft zo’n onvrije cultuur niet aangetroffen; uit de gesprekken is een opener cultuur naar voren gekomen dan Melder beschrijft. Dat gold voor zowel studenten als medewerkers en bestuurders.’
Zorgen heeft de commissie wel, want ‘academische vrijheid is in de praktijk niet vanzelfsprekend’. Het actief bewaken en bevorderen van academische vrijheid is een belangrijke opdracht voor de universiteit, luidt een andere conclusie.
Onlangs werd Buijs door de UvA Op non-actief gezet omdat hij op sociale media collega’s uitschold en intimideerde. Hij vocht dat aan bij de rechtbank, maar die stelde hem in het ongelijk. Een klokkenluidersregeling, waar Buijs onder valt, is geen vrijbrief om zo te keer te gaan, vond de rechtbank.
LSVb: Nijmegen beste studentenkamerstad

Nijmegen was in 2022 de beste studentenkamerstad van Nederland, stelt de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Die doet elk jaar onderzoek naar de huisvestingssituatie in studentensteden.
Maar het is wel een bekroning met een rafelig randje, stelt de LSVb in de Nijmeegse universiteitskrant VOX. Voorzitter Joram van Velzen: ‘Het is raar om in deze tijden een ‘beste’ studentenkamerstad aan te wijzen, het gaat namelijk erg slecht met studentenhuisvesting in Nederland.’
De voornaamste reden dat Nijmegen (21.000 studenten) dit jaar als beste uit de bus komt, is dat het aanbod van studentenkamers in vergelijking met andere steden redelijk is en de prijzen niet buitensporig hoog. In de Gelderse stad betaalt een student gemiddeld 413 euro huur per maand, onder het landelijk gemiddelde van 520 euro.
Zorgen zijn er ook. Het is voor nieuwkomers erg moeilijk om een kamer te vinden en de doorstroom van een studentenkamer naar een starterswoning is in de stad erg laag.