G. accepteert ontslag

De van fraude verdachte RUG-manager Hans G. legt zich neer bij zijn ontslag. ‘Ik ga niet in beroep. Het is vechten tegen de bierkaai.’
Door Peter Keizer en Carlien Bootsma

Vorige week kreeg G. te horen dat hij samen met drie andere medewerkers op straat wordt gezet vanwege zijn aandeel in de grootschalige fraudezaak, waarbij de universiteit in de afgelopen acht jaar 1,1 miljoen euro schade heeft opgelopen.

G. erkent dat hij betrokken is bij de fraude. ‘Het is aan alle kanten heel wrang hoe dit verlopen is. Ik verschoon me niet, ik ben fout geweest hierin. Maar de rol die mij wordt toegedicht is in ieder geval niet de rol die in mijn beleving aanwezig is.’

Spin in het web

Het hoofd technisch beheer wordt door het Openbaar Ministerie (OM) juist gezien als de spin in het web in de fraudezaak. Eind januari werd hij door de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) van zijn bed gelicht en drie maanden lang ingesloten op verdenking van ambtelijke corruptie, witwassen en valsheid in geschrift. Tegelijkertijd werden zeven andere verdachten meegenomen, onder wie zijn zoon en schoondochter.

G. zou volgens het OM installatie- en bouwbedrijven hebben gevraagd om hem buiten de officiële kanalen om geld toe te stoppen of gunsten te verlenen aan zijn familie, in ruil voor onderhoudscontracten bij de universiteit. Dit najaar wordt de zaak inhoudelijk behandeld door de rechtbank. De RUG wacht die behandeling niet af. Vorige week vrijdag kreeg G. naar aanleiding van het onderzoeksrapport van Hoffmann Bedrijfsrecherche te horen dat hij wordt ontslagen.

‘Ik ga niet tegen dat besluit in beroep. Ik heb zoveel aan mijn hoofd, dit kan ik er niet nog een keer bij hebben’, reageert G.

Onheus bejegend

De manager is niet blij met de verklaringen die collega’s tegenover de rechercheurs van Hoffmann hebben afgelegd.

‘Het dossier geeft me wel de nodige bedenkingen. Ik heb me sinds 1968 zo ongeveer 24 uur per dag voor de universiteit ingezet. Ik dacht dat mijn afdeling stond als een huis. Maar nu zien medewerkers hun kans schoon om ook een duit in het zakje te doen. Heel bijzonder wat je allemaal leert in deze periode. Ik voel me op z’n zachtst gezegd onheus bejegend. Het is moeilijk om dit soort zaken te lezen’, zegt hij.

Onder meer verklaringen over zijn reizen naar het buitenland stuiten hem tegen de borst. ‘In die veertig jaar tijd ben ik twee of drie keer namens de universiteit op reis geweest en zelfs dat wordt benoemd in zo’n rapport. Ik weet niet wat mensen bezielt om dat überhaupt te noemen.’

De conclusies die de universiteit trekt uit het rapport, dat binnen een selecte groep aan de RUG verspreid is, zijn gebaseerd op bewezen feiten en niet op aantijgingen, aldus G. Hij is blij dat de universiteit ‘niet met roddel en achterklap aan de wandel is gegaan.’

Gezondheid

Hoewel G. zich neerlegt bij zijn ontslag, grijpt de zaak hem en zijn gezin naar eigen zeggen enorm aan. ‘Ik ben een kleine twintig kilo afgevallen. Dan weet je ongeveer hoe het erbij staat. Mijn gezin en ik, we zijn volledig van de kaart. We lopen allemaal bij de GGZ. We zien de toekomst zwaar in’, zegt hij.

‘Het gaat heel slecht met mijn gezondheid. Dat komt mede door de zaak. Mijn bloeddruk is torenhoog, mijn suiker is regelmatig in de war. Ik krijg m’n nachtrust niet. Ik zal op de een of andere manier moeten zien te overleven. Maar voor de toekomst… ik weet het niet. Zoals het nu gaat, is er weinig reden om nog op de wereld rond te stappen, dat weet ik wel’, zegt G.

Toekomst

De manager maakt zich zorgen over de gevolgen die de kwestie voor hem zal hebben, maar zit nog meer in over de toekomst van zijn zoon. Volgens het OM stonden zijn zoon en schoondochter op de loonlijst van een van de frauduleuze bedrijven en werd hun salaris via een schimmige constructie door de RUG betaald. G. hamert erop dat het om normale dienstverbanden ging.

‘Ik ben maandag 65 geworden, ik heb mijn leven gehad. Voor mij is het over en uit, zeg maar. Maar zo’n jongen moet nog beginnen en dat wordt op alle mogelijke manieren nu onmogelijk. Mijn zoon heeft ook voldoende te lijden. Die ziet zijn toekomst in duigen gaan. Ik zou er graag van alles aan doen, maar dat zal moeilijk worden’, aldus G.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties