Tientallen tentamens kwijt, studenten moeten hertentamen doen

Alle tentamens van het vak mechanica voor technische bedrijfskunde zijn kwijt. De vijftig studenten moeten het tentamen opnieuw maken, en daar zijn ze niet blij mee.  

De studenten kregen vorige week een mail over het tentamen, dat ze in april maakten. ‘We verwachtten ons cijfer, maar kregen in plaats daarvan te horen dat we het tentamen op 26 mei opnieuw moeten maken’, zegt Temmo Rijken (21). 

Die oplossing vinden de studenten weinig meelevend. ‘Dit is een vak met heel complexe stof en nu wordt ons gevraagd om midden in een blok, terwijl we allemaal bezig zijn met andere vakken, het tentamen even opnieuw te maken’, legt Temmo uit. ‘Dat gaat niet zomaar, daar moeten de meeste studenten minstens nog een volle week opnieuw voor studeren.’

Alternatieve opdracht

Als het aan de studenten ligt, krijgen ze daarom een andere vervangende opdracht. Eentje waar ze bijvoorbeeld een maand over mogen doen, zodat ze hun eigen tijd kunnen indelen en geen achterstand oplopen bij andere vakken.

Gerald Jonker, opleidingsdirecteur van de bachelor technische bedrijfskunde, begrijpt de zorgen van de studenten en baalt van de ontstane situatie. ‘We overwegen hun suggesties heel serieus’, zegt hij. 

De examencommissie kijkt nu naar alternatieve mogelijkheden. ‘Maar daar kan ik inhoudelijk niets over zeggen, want het is aan de commissie om erover te besluiten. Wat we oprecht proberen is er met het belang van de student voorop een zo goed mogelijk pakket uit te halen.’

Mysterie

Hoe het heeft kunnen gebeuren, is een mysterie. Alle docenten die in de buurt waren zijn gemaild, de vervoersdienst is ernaar gevraagd en iedereen die ook maar een beetje toegang had is aangesproken. ‘Alle onwaarschijnlijke opties zijn onderzocht’, zegt Jonker. Maar een antwoord blijft vooralsnog uit.

Aan de docent lag het in ieder geval niet, zegt hij. Die heeft na het tentamen in de Aletta Jacobshal de doos in de kamer neergelegd waar alle tentamens tijdelijk worden geplaatst. Docenten kunnen daar alleen in onder begeleiding van de portier, die bovendien uitzicht heeft op de deur. 

Hoewel de procedure dus werd gevolgd, was de doos weg toen de docent terugkwam. ‘Het komt voor zover ik weet nooit voor en nu wel. Dat is heel ongelukkig, vooral voor de studenten’, zegt Jonker. 

En als een andere docent nu alsnog merkt dat die per ongeluk een verkeerde doos heeft meegenomen? ‘Dan moet de examencommissie besluiten of de tentamens nog geldig zijn.’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties