FSE start tenure track voor onderwijsprofessoren

Meer nadruk op onderwijs en kennisvalorisatie

FSE start tenure track voor onderwijsprofessoren

De Faculty of Science and Engineering (FSE) start een tenure track voor onderwijsprofessoren. De pilot moet al voor het einde van dit jaar van start gaan.
29 oktober om 10:29 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:22 uur.
oktober 29 at 10:29 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:22 PM.
Avatar photo

Door Christien Boomsma

29 oktober om 10:29 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:22 uur.
Avatar photo

By Christien Boomsma

oktober 29 at 10:29 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:22 PM.
Avatar photo

Christien Boomsma

Achtergrondcoördinator en wetenschapsredacteur Volledig bio » Background coordinator and science editor Full bio »

De faculteit wil daarmee niet alleen iets doen aan de aanhoudende krapte in de onderwijscapaciteit. Het moet ook de kwaliteit van het onderwijs verbeteren. Het plan past in de bredere ontwikkeling aan de RUG om minder nadruk te leggen op individuele onderzoeksprestaties en meer aandacht te hebben voor zaken als onderwijs of kennisvalorisatie.

Bij het reguliere tenure track komt een onderzoeker op tijdelijke basis in dienst als universitair docent. Mits de juiste onderzoeksprestaties worden geleverd, werkt hij uiteindelijk toe naar een vaste positie als adjunct-hoogleraar en uiteindelijk hoogleraar. Op die manier heeft hij een helder carrièreperspectief.

RUG-werknemers met een duidelijke onderwijstaak hebben dat echter niet. En daar wil de faculteit iets aan doen. De onderwijs-tenuretracker moet 60 procent van zijn tijd gebruiken voor onderwijs, 30 voor onderzoek en 10 procent aan taken binnen de organisatie.

Startpakket

Hij krijgt niet, zoals reguliere tenure trackers, een startpakket van de faculteit om een PhD van te betalen. Hij hoeft geen eigen groep op te zetten of subsidies binnen te halen. Ook krijgt hij niet automatisch het ius promovendi bij promotie naar adjunct-hoogleraar. Wel krijgt hij de kans om innovatieve onderwijsprojecten op te zetten.

De faculteitsraad van FSE is positief over het plan. Wel is er enige twijfel over de vraag of de huidige onderzoeksgroepen zitten te wachten op een collega die geen eigen subsidies binnenhaalt.

Decaan Jasper Knoester erkent dat gevaar. ‘We beginnen met groepen waar dit niet zo’n groot probleem is’, aldus Knoester. Hij benadrukte dat ‘elke onderwijsdirecteur de expertise nodig heeft’. Bovendien hoopt hij dat de nieuwe tenures de waardering voor het ontwikkelen van nieuwe onderwijsmethoden verhoogt.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties