‘Foute’ reorganisatie bij VU-faculteit en studeren in de Utrechtse UB is niet zo fijn

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week onder meer: Studeren in de UB in Utrecht is niet altijd een pretje en een commissie oordeelt snoeihard over een reorganisatie bij de Vrije Universiteit.

Hard oordeel over reorganisatie bij de VU

De reorganisatie van de faculteit Religie en Theologie van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam was niet transparant, heeft tweespalt en een angstcultuur op de werkvloer veroorzaakt en was ontwrichtend voor de werknemers die door de operatie werden ontslagen.

Dat concludeert een commissie die de handelwijze indertijd van het faculteitsbestuur onder de loep heeft genomen. De reorganisatie is al vier jaar geleden afgerond, maar doet nog steeds pijn binnen de faculteit. En de commissie geeft het toenmalige bestuur daarvoor een stevige draai om de oren.

De reorganisatie stuitte op veel verzet en leidde tot een conflict tussen het college van bestuur en de ondernemingsraad. De Ondernemingskamer, waar de raad een zaak aanspande, gaf het bestuur toen gelijk. Maar, zo concludeert de commissie, die heeft alleen naar de formele kant gekeken, terwijl de morele kant voor veel betrokkenen veel ingrijpender was.

In de rapportage wordt het faculteitsbestuur in harde en vaak ook emotionele bewoordingen veroordeelt, zo schrijft universiteitskrant Ad Valvas. Zo is het ‘verwerpelijk’ dat het bestuur – de decaan van toen voorop – zonder overleg vergaderingen met de medezeggenschap opnam en stelt ze dat het bestuur ‘telkens weer de grenzen van de regels opzocht’.

Ergernissen in Utrechtse UB

De tentamenperiode komt eraan en dat betekent dus blokken om een goed cijfer te halen. Net als in Groningen doen veel Utrechtse studenten dat in hun UB. En ook daar kunnen door de (ook voor Groningen herkenbare) irritaties en ergernissen soms hoog oplopen, zo schrijft universiteitskrant DUB in een reportage.

Studenten die in het gangpad een modeshow houden, smakkende studenten, pratende studenten, muziek luisterende studenten, flanerende studenten, of studenten die er helemaal niet zijn maar met hun jas wel uren achtereen een studieplek bezet houden – DUB komt ze allemaal tegen.

Geschiedenisstudent Zara bijvoorbeeld, die met een ingespannen gezicht aan een bureau zit te studeren, ergert zich te pletter aan studenten die niet komen opdagen. Zoals de jas tegenover haar ‘die al de hele ochtend zijn eigenaar kwijt is’. ‘Kom dan niet naar de bibliotheek’, zegt ze.

Ook erg: studenten die eigenlijk alleen maar op hun telefoon naar Tiktoks kijken, niet zelden met het geluid aan. ‘Of misschien nog wel erger: van die goedkope Ali-Expressoortjes waar het geluid doorheen dringt.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in