Feringa vs UK-deadline: 1-0

Elke dag vraagt de redactie van de UK zich af: waar schrijven we over, waarom schrijven we erover en hoe? Daarom een wekelijks kijkje achter de schermen.

De woensdagochtend is belangrijk voor de UK. Dan wordt met man en macht gewerkt aan de wekelijkse nieuwsbrief. Die moet op woensdag rond lunchtijd ‘de deur uit’. Dat tijdstip is belangrijk: net zo belangrijk dat het achtuurjournaal om acht uur begint en nooit om half negen.

Deadlines zijn in de journalistiek heilig. Voor de UK is woensdag 12 uur heilig. Wat te laat komt, is te laat en haalt de nieuwsbrief niet. Zo eenvoudig is het.

Vormgever René Lapoutre zorgt er op die woensdagochtenden voor dat alles grafisch ‘lekker bekt’, eindredacteur Sjef Weller gaat als een olifant door de porseleinkast om letterlijk en figuurlijk de puntjes op de i te zetten: ‘Beuken mensen, beuken!’ Anderen leveren waar en wanneer nodig hand- en spandiensten om de deadline te halen.

Ik had vorige week woensdag om 12 uur toevallig een bijeenkomst met de redactieraad. Die raad is een klankbordgroep voor de UK en bestaat uit studenten en personeelsleden van de RUG, en journalisten ‘van buiten’. De redactieraad geeft ons gevraagd én ongevraagd advies (en als het nodig is op onze flikker).

Nobelprijs

Rond het middaguur stond de nieuwsbrief grotendeels in de steigers, de redactieraad was net begonnen. Toen kwam een van de UK-redacteuren de vergadering binnenstormen met de mededeling: Ben Feringa heeft de Nobelprijs voor Scheikunde gewonnen!

Sorry, redactieraad. Neem nog een kop koffie en een broodje, maar nu eerst overleg met de redactie. Na Frits Zernike in 1953 had de RUG immers zoiets niet meer beleefd.

Snel de koppen bij elkaar. Is het bevestigd? Ja, er is een tweet van het Nobelcomité in Stockholm. Snel een bericht op ukrant.nl, op Facebook, op Twitter. Compleet? Weten we genoeg? Nee. Geeft niet, we vullen later wel aan. Twee redacteuren direct met camera’s naar Zernike, naar Feringa zelf.

Een beetje geluk

We hadden snel een goed achtergrondverhaal nodig. Wie is Ben Feringa? Kan iemand uitleggen wat een moleculaire motor is? Of een nano-auto? Wat bedoelt Feringa met een onderzeeërtje dat door ons lichaam vaart en op het juiste moment op de juiste plek de juiste stofjes aflevert?

We hadden een beetje geluk (je kunt het afgedwongen geluk noemen). Bijna een jaar eerder had onze wetenschapsredacteur Christien Boomsma een mooi en uitgebreid interview gehad met de kersverse Nobelprijswinnaar. Dat verhaal had niks aan waarde ingeboet. Actualiseren en zo snel mogelijk online. Het jongetje met de legodoos, luidde de nieuwe kop. Die vonden we wel treffend, omdat Feringa met moleculen speelt, zoals kinderen met de welbekende plastic bouwsteentjes.

De Nobelprijs voor Scheikunde. Mooi voor de RUG, nog mooier voor Ben Feringa en zijn team en bij dezen namens de hele redactie van harte gelukgewenst.

Negenuurjournaal

Dan terug naar hoe deze aflevering van Bij de UK begon: de heilige deadline. Hebben we die op woensdag 5 oktober gehaald?

Nee, die hebben we niet gehaald. Het was, zeg maar, de dag dat het achtuurjournaal om negen uur begon. We hebben het nieuws over Feringa nog uitgebreid in onze nieuwsbrief kunnen brengen, inclusief achtergronden. Maar de deadline moest daarvoor wijken, en behoorlijk ook.

Feringa vs deadline UK: 1-0. Het is hem vergeven.

Rob Siebelink, hoofdredacteur a.i.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties