Feringa benoemd tot Ereburger

Nobelprijswinnaar Ben Feringa is woensdagmiddag door burgemeester Peter den Oudsten benoemd tot Ereburger van de stad Groningen.
Door Peter Keizer

De benoeming vond plaats tijdens de Nobel Prize Lecture in de Groninger Martinikerk, waar de hoogleraar organische chemie een lezing hield.

De burgemeester reikte eveneens de Erepenning uit aan de onderzoeksgroep van Feringa. ‘Met het verlenen van het Ereburgerschap en de Erepenning spreekt het gemeentebestuur zijn waardering uit voor de uitzonderlijke verdiensten van Ben Feringa en zijn onderzoeksgroep voor zowel de RUG als de stad’, laat de burgemeester in een persbericht weten.

Briljant

Den Oudsten noemt Feringa ‘een briljant, inspirerend en gepassioneerd wetenschapper’ en ‘een geweldige ambassadeur voor de wetenschap en de stad Groningen’.

Feringa kreeg begin oktober de Nobelprijs voor Scheikunde. Hij deelt die met een Fransman en een Brit. De hoogleraar maakte in 1999 de eerste moleculaire motor en in 2011 de eerste nano-auto.

Ereburger

Het Ereburgerschap van de stad Groningen wordt toegekend wegens ‘buitengewone verdienste, al dan niet belangeloos, voor de stad en haar inwoners gedurende een lange reeks van jaren’. Onder meer koning Willem-Alexander, Hans Alders, Jacques Wallage en Max van den Berg gingen Feringa voor.

De Erepenning van de Stad Groningen wordt toegekend wegens ‘uitnemende verdiensten aan de Groninger samenleving bewezen’.

Super nano-auto

Als eerbetoon aan Feringa heeft de gemeente een een levensgrote nano-auto op de Grote Markt geplaatst. De nano-auto heeft in werkelijkheid de grootte van een miljoenste millimeter, een nanometer. Het uitvergrote model op de Grote Markt heeft een afmeting van 4 bij 6,5 meter.

De nanocar is tot aanstaande vrijdag te zien op de Grote Markt, daarna vertrekt hij naar het plein voor het Academiegebouw om later op de Zernikecampus zijn uiteindelijke plaats in te nemen.

Bouwers zijn woensdagmiddag druk in de weer om de mega nano-auto van Feringa een tijdelijk plekje te geven op de Grote Markt. Foto: Sjef Weller

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties