Faculteiten willen een groot en nieuw onderwijsgebouw in het hart van de stad

De faculteiten gedrags- en maatschappijwetenschappen (GMW), rechten en letteren willen samen een groot en modern onderwijsgebouw in het centrum van de stad Groningen. 

Onduidelijk is nog waar het gebouw moet komen, wat de kosten zijn en hoe groot het wordt, zegt Hanneke van den Berg van de rechtenfaculteit. ‘Maar het gaat om enkele duizenden vierkante meters.’ En het komt in elk geval in het centrum van Groningen en niet op Zernike. ‘Het centrum is onze campus’, zegt Van den Berg. 

De extra ruimte staat los van de nog te verbouwen oude openbare bibliotheek aan de Oude Boteringestraat (OB18). ‘Dat wordt de huiskamer van onze faculteit’, zegt Van den Berg. ‘Daar komen vooral kantoren en werkruimtes. Het nieuwe gebouw is bedoeld voor lesruimten.’ Ook de kleinere faculteiten godgeleerdheid en wijsbegeerte doen mee.

Kruip-door-sluip-door

De onderwijsruimtes van de faculteiten in het centrum zijn volgens Van den Berg niet meer van deze tijd. Het Harmoniecomplex waar nu rechten en letteren samen zijn gehuisvest, wordt na de verhuizing van rechten grondig verbouwd. En ook GMW, gehuisvest in allerlei aan elkaar gekoppelde kruip-door-sluip-doorgebouwen in de Plantsoenbuurt, is toe aan een opknapbeurt. Maar opknappen is niet voldoende, zegt Van den Berg. 

Zeker niet met de huidige studentenaantallen, die sinds 2017 al bij rechten met 25 procent zijn gestegen, vooral de afgelopen twee jaren. Om al die studenten les te geven, heeft de faculteit de afgelopen maanden voor een miljoen euro zo’n zestig nieuwe mensen aangetrokken, aldus rechtendecaan Wilbert Kolkman.

Afstoten

Het nieuwe gebouw laat nog zeker vijf jaar op zich wachten. Daarna is het ‘niet ondenkbaar’ dat andere gebouwen worden afgestoten, zegt Van den Berg. De faculteiten hebben de dienst gebouwenbeheer (VGI) van de RUG gevraagd het idee verder uit te werken.

De nieuwe OB18 moet overigens in 2023 klaar zijn. Maar het is de vraag of dat lukt; twee organisaties voor erfgoedbescherming hebben bezwaar gemaakt tegen de bouw van een extra verdieping. Maar de voorbereidingen gaan gewoon door, verzekert Van den Berg.

English

3 REACTIES

  1. “Het centrum is onze campus”, zo is het maar net. In het verlengde daarvan zou men kunnen overwegen de colleges ‘ochtends in de vele kroegen in de binnenstad te geven. Veel studenten wordt het leven dan veraangenaamd. Het oude VenD gebouw verbouwen tot studio’s voor studenten , met boven een goed restaurant, en de RUG en de gemeente Groningen maken helemaal de blits. Niemand wil dan meer ergens anders studeren, dan in Stad!

  2. Het vroegere V&D-gebouw (ca 10.000 m2) zou misschien heel geschikt geweest zijn als onderwijsgebouw. (Inclusief fietsenkelder, dakterras en veel collegeruimte zonder daglicht.) De leegkomende panden zouden dan studentenhuizen kunnen worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in