Locaties open voor dakloze student

Het noodplan van Groningen gaat een tweede fase in. Er zijn op basis van het piekopvangplan locaties geopend voor studenten die nog geen kamer hebben gevonden.
Door Edward Szekeres

Met de komst van nieuwe studenten wordt de kamernood steeds hoger. Op maandag 26 augustus moest Stichting Studenten Huisvesting (SSH) een onderkomen hebben gevonden voor 800 nieuwe studenten, zegt vertegenwoordiger Monique Louwes.

Dit betekent dat de 120 kamers in de Esdoornflat nu allemaal vol zijn. Veertig daarvan zijn gereserveerd tot 9 oktober, de rest tot 9 september.

Verlenging

Aangezien veel studenten veel moeite hebben met het vinden van een permanent plekje, zullen ze waarschijnlijk hun contract willen verlengen tot 9 oktober. ‘Ik ben een week geleden aangekomen en had aanvankelijk een kamer gereserveerd tot september. Maar ik weet nu al dat ik mijn contract zal moeten verlengen tot oktober’, zegt Shika Angelique (22), studente chemische techniek uit Ghana.

‘Ik ben hier nu bijna twee weken’, voegt Johannes Rissler (28) toe, ‘en ik zal tot oktober moeten blijven.’ De Duitse student heeft al vijfentwintig keer op een kamer gereageerd. ‘De enige keer dat ik kon komen kijken was naar een kamer buiten de stad.’

‘We nemen nu contact op met de huurders over het verlengen van hun contract tot 9 oktober’, zegt Louwes.

Extra bedden

Mensen die nog geen verblijfplaats hebben, worden nu doorgestuurd naar The Village, een short-stay containercomplex met een sportschool en een restaurant. Het complex was helemaal vol op donderdag 29 augustus, en makelaar Huis van Verhuur zei dat ze twintig extra bedden zouden plaatsen.

Studenten geïnteresseerd in een bed moeten zich melden bij The Village aan de Peizerweg; ze kunnen niet online reserveren. De bedden kosten 49 euro per week. Als de containers vol zijn, worden er honderd extra bedden beschikbaar gemaakt in het voormalig schoolgebouw aan de Metaallaan.

Minder

Maar het lijkt erop dat de behoefte aan noodhuisvesting al wat minder wordt. ‘We krijgen steeds minder verzoeken binnen. En we hebben gelukkig meer bedden dan het aantal studenten dat verwacht wordt’, legt Louwes uit.

SSH gaat ervan uit dat er aan het eind van september meer kamers beschikbaar zullen zijn omdat dan veel afgestudeerde studenten vertrekken. Vrienden maken en een goed sociaal netwerk kan ook helpen bij het zoeken naar een kamer.

‘En de mensen die in oktober nog steeds geen permanente kamer hebben gevonden, kunnen naar ons toe komen. Wij zullen ze helpen.’

English

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in