Evaluatie lustrum: volgende keer graag geen beladen thema

Evaluatie lustrum: volgende keer graag geen beladen thema

Het volgende lustrumfeest van de RUG kan beter geen maatschappelijk beladen onderwerp als thema kiezen, concludeert het team dat vorig jaar het lustrum organiseerde. En de festiviteiten moeten vooral niet in tentamentijd worden georganiseerd.
25 maart om 12:06 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:19 uur.
maart 25 at 12:06 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:19 PM.
Avatar photo

Door Giulia Fabrizi

25 maart om 12:06 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:19 uur.
Avatar photo

By Giulia Fabrizi

maart 25 at 12:06 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:19 PM.
Avatar photo

Giulia Fabrizi

Nieuwscoördinator Volledig bio » News coordinator Full bio »

‘Het thema ‘All Inclusive’ leverde eerder verdeeldheid dan verbinding, zette eerder aan tot activisme dan tot feestvieren’, schrijft het lustrumteam in het eindrapport. 

Zo vonden mensen het gek dat ‘twee witte mannen’ het programma presenteerden, waren er uitgenodigde sprekers die klaagden over hoe ontoegankelijk de universiteit was voor mindervaliden en werd het vreemd gevonden dat diversiteitsmedewerkers van de universiteit niet bij het thema waren betrokken. 

Het thema zorgde ervoor dat alle aspecten waarin de universiteit niet inclusief was, aan het licht kwamen. Veel mensen verwachtten een RUG-breed beleid over inclusiviteit, staat in het rapport, en dachten ten onrechte dat dit via het lustrumteam zou worden uitgevoerd. 

Ander moment

De RUG plaatste uiteindelijk zelf een artikel over het centrale beleid. Toenmalig rector Elmer Sterken sprak een video in waarin hij zei dat de RUG ‘nog lang niet volledig inclusief is’. Toch kreeg het lustrumteam ook daarna nog heel wat kritiek te verduren. 

In het rapport concludeert het team dan ook dat de RUG beter ‘een ander moment voor een maatschappelijk debat’ kan kiezen. Het lustrumbureau werd nu ‘meegezogen in allerhande discussies en een meningenstrijd waar de arbeidsuren van een lustrumbureau niet voor bedoeld zijn’.

Tentamentijd

Het andere punt dat de hele lustrumweek beïnvloedde was de timing van de feestweek. De evenementen vonden plaats van 6 tot en met 16 juni: midden in de tentamenperiode, ‘waardoor deelname van studenten sterk beperkt werd’.

Volgens de evaluatie had dat voorkomen kunnen worden. ‘Uiteindelijk bleek dat bij het vaststellen van de periode was gekeken naar het tentamenschema van de faculteit Science and Engineering – de enige faculteit die haar tentamens op een vrij vroeg tijdstip afneemt.’

Dit had volgens de evaluatie ‘verstrekkende gevolgen’. Zo wilde Contractus, het beraad van studentenverenigingen, niet meewerken aan de feestweek. De afspraak zou zijn dat Contractus tijdens tentamenperiodes geen evenementen en activiteiten organiseert of promoot. 

Gala

Dat had zijn weerslag op het grote gala waar de feestweek mee werd afgesloten. In plaats van de begrote tweeduizend bezoekers kwamen er slechts duizend mensen opdagen. En dat was nog omdat de RUG de dagen voor het gala besloot studenten gratis toegang te geven.    

Het lustrumteam vraagt zich nu af of een gala nog wel van deze tijd is. ‘Het is de vraag of drukbezette student van nu (…) elke vijf jaar is te porren voor een RUG-gala. Sowieso zou zo’n gala in opzet veel kleinschaliger kunnen. Deze gedachte zou je zelfs voor het hele lustrum in overweging kunnen nemen.’

Ondanks de tegenvallende bezoekersaantallen, is volgens het evaluatierapport ‘organisatorisch alles vlekkeloos verlopen. Alle projecten werden binnen budget geproduceerd’.

Engels

2 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

2 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties