ERC Starting Grants (1,5 miljoen euro) voor vijf RUG-onderzoekers

Vijf onderzoekers van de RUG sleepten dit jaar een ERC Starting Grant binnen. Ze krijgen elk 1,5 miljoen euro.

Vier van de vijf komen van de Faculty of Science and Engineering (FSE). Chemicus Marthe Walvoort krijgt het geld voor haar onderzoek naar suikers. Ze wil uitzoeken wat de invloed van suikers is op bacteriële infecties. Ze wil ze daarom aan de buitenkant van bacteriën in beeld brengen. Hopelijk kan dat leiden tot nieuwe manieren om bacteriële infecties te bestrijden.

Marcos Guimaraes houdt zich bezig met magnetisme. Magnetisme kan apparaten zuiniger maken, maar daarvan worden ze vaak traag. Guimaraes wil lasers integreren in magnetische apparaten die dan de magnetisch informatie kunnen omzetten in optische informatie om dit probleem op te lossen.

Celdeling

Julia Kamenz krijgt haar grant voor haar onderzoek naar de celcyclusklok. Dat is het mechanisme dat de deling van cellen aanstuurt. Ze wil alle onderdeeltjes ervan precies ontleden, zodat we beter kunnen begrijpen hoe celdeling nu eigenlijk in zijn werk gaat.

Sandy Schmidt gaat aan de slag om nieuwe enzymen te ontwikkelen die op een duurzame manier zogenaamde N-N bindingen kunnen creëren. Die verbindingen zijn te vinden in geneesmiddelen, landbouwchemicaliën, of synthetische verbindingen. Traditionele methoden zijn echter lastig, duur en vervuilend.

Robert Prey is de enige niet-bèta die een ERC binnensleepte. Hij wil weten hoe streamingplatforms als Spotify en sociale media de creativiteit, de identiteit en de werkomstandigheden van muzikanten beïnvloeden. Ook wil hij weten hoe onze cultuur wordt beïnvloed door de ‘platformisering’.

Lees ook:

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties