In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week: een commissie van de Rotterdamse Erasmus Universiteit adviseert om de samenwerking met Israël op een laag pitje te zetten en de Universiteit Eindhoven ziet de Verenigde Staten nu als een risicoland.
Erasmus zet samenwerking met Israël op laag pitje
Ook de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) moet haar banden met Israëlische universiteiten op een laag pitje zetten. Dat adviseert de Commissie voor Gevoelige Samenwerkingen. Die raadt het college van bestuur aan om geen nieuwe partnerschappen of uitwisselingsprogramma’s aan te gaan en bestaande samenwerking te ‘minimaliseren’.
Dat meldt universiteitskrant Erasmus Magazine. Het gaat om de Bar-Ilan University (Tel Aviv), Hebrew University (Jeruzalem) en de University of Haifa. Overigens stond vanwege de oorlog in Gaza een deel van de samenwerking al op pauze.
Volgens de commissie zijn er ‘geloofwaardige aanwijzingen’ dat de uni’s systematisch verweven zijn met het Israëlische leger. Daarmee zijn die ook betrokken ‘bij de ontwikkeling van technologieën die kunnen bijdragen aan schendingen van mensenrechten en internationaal recht inclusief oorlogsmisdaden’.
‘Samenwerking brengt het risico mee dat de Erasmus Universiteit indirect verbonden raakt met deze schendingen’, aldus de commissie.
TU/e zet VS op lijst van risicolanden
De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) heeft de VS toegevoegd aan de lijst van risicolanden. Wie naar de VS gaat voor werk, wordt aangeraden een leenlaptop en leentelefoon bij de uni aan te vragen ‘om de risico’s op spionage te verkleinen’.
Met deze stap trekt de universiteit de VS gelijk met Iran, China, Noord-Korea en Rusland, schrijft universiteitskrant Cursor.
Voor die landen is er een speciale ‘checklist+’, zoals over het gebruik van (publieke) wifi of Bluetooth, gebruik van VPN, geen usb-sticks van derden gebruiken en niet in vreemde usb-poorten inpluggen. Ook adviseert de TU/e om een reis naar de VS niet op sociale media te delen.
Leidse hoogleraar: Alsof ik een doelwit op mijn rug heb
De Britse hoogleraar Tahir Abbas (radicalisation studies) van de Universiteit Leiden (UL) heeft zijn ontslag ingediend, mede omdat hij zich op de uni niet meer veilig voelde om te spreken over Gaza.
‘Voor ik ook maar vagelijk suggereerde dat er misschien een genocide plaatsvindt, kreeg ik zeer luide pushback van mensen binnen de faculteit. Ik moest het maar wegstoppen. Als je erover in gesprek wilde, moest dat maar ergens in een hoekje’, zegt hij in universiteitskrant Mare.
‘Ik voelde me daardoor zeer geïsoleerd, zeker als een Brit tussen voornamelijk Nederlanders én als persoon van kleur met een islamitische naam. Als ik de faculteit binnenloop, voelt het alsof ik een doelwit op mijn rug heb, zeker met al die beveiliging bij de ingang.’
In een brief aan de rector van UL verwijt hij de universiteit ook dat die niet genoeg gedaan heeft om studenten te beschermen tegen politiegeweld en de academische vrijheid te bewaken.
‘We hebben hier zoveel studenten van over de hele wereld die ideeën en inzichten met zich meenemen. Zij kunnen het debat verbeteren en vormgeven, maar dat debat wordt juist gesmoord. Dat is zeer frustrerend en maakte dat ik me alleen maar geïsoleerder voelde.’