Er komen even geen nieuwe Saoedi’s naar geneeskunde, en dat slaat een klein gat in de begroting

De instroom van nieuwe studenten uit Saoedi-Arabië ligt stil. Daarmee loopt de medische faculteit momenteel een slordige miljoen euro aan inkomsten mis, per jaar.

Vanwege corona was de instroom van nieuwe studenten uit Saoedi-Arabië afgelopen jaar al niet mogelijk, maar ook dit jaar blijven ze thuis. Volgens de uitleg bij de begroting van de medische faculteit is dat ‘als gevolg van een herziening van het scholarship-programma in Saoedi-Arabië en mede als gevolg van Covid-19.’

Het besluit betekent een kleine strop voor de universiteit. Die loopt nu 32.000 euro per student mis, terwijl die inkomsten wel waren opgenomen in eerdere begrotingen. Al sinds 2010 heeft de RUG een overeenkomst met de Koning Faisal Universiteit, om hier artsen op te leiden. Jaarlijks stromen zo’n vijftien tot twintig studenten in.

Twee miljoen

De overeenkomst levert de universiteit per lichting 480.000 tot 640.000 euro per jaar op. De studie duurt in totaal zeven jaar (bachelor en master). Dus nu er twee lichtingen niet komen, betekent dat op dit moment een jaarlijkse inkomstenderving van zo’n miljoen euro.

Over wat de herziening van het scholarship-programma precies betekent, moet door de Saoedische universiteit nog een besluit worden genomen. ‘Maar het betekent niet dat ze helemaal niet meer komen’, weet Gerda Croiset, decaan van de medische faculteit.

Dat vorig jaar een van de vier leergemeenschappen bij de bachelor geneeskunde is omgezet van een Engelstalig naar een Nederlandstalig programma, staat hier los van, aldus UMCG-woordvoerder Lex Kloosterman.

Engels

LAAT EEN REACTIE ACHTER

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in