Er is niets mis met jou als mens, helemaal niets

Vroeger vond student-columnist Laura Mijnders het moeilijk om te vertellen dat ze hulp zocht bij een psychiater. Nu niet meer.

Ik zit tegenover mijn nieuwe psychiater. Nu ja, nieuw? Ik heb er heel wat versleten, maar ben de laatste jaren psychiaterloos geweest. Hoewel ik vroeger nooit open over mijn bezoekjes aan ‘de dokter’ wilde zijn, voelt het nu heel natuurlijk om erover te vertellen.

Ik spreek dagelijks veel mensen en ben dan bewust open over mijn worstelingen. Dat pakt bijna altijd goed uit en zo niet, dan weet je meteen wat voor vlees je in de kuip hebt.

Wat me de laatste tijd opvalt, is dat iedereen een psychiater of psycholoog lijkt te hebben. Het begint inmiddels te wennen en een beetje te voelen alsof het bij het standaardpakket ‘mens’ is inbegrepen.

Op latere leeftijd een psychiater of psycholoog vinden is behoorlijk onpraktisch. Daarom dit voorstel. Zodra een mens geboren wordt, zou die uit verschillende standaardpakketten moeten kunnen kiezen die het leven een stuk aangenamer maken.

Ik spreek dagelijks veel mensen en ben dan bewust open over mijn worstelingen

Je moet kunnen kiezen welke talenten, karaktereigenschappen, veerkracht en lichamelijke eigenschappen je zou willen hebben. Naast die pakketten mag je extra’s aankruisen, zoals de verwachting ooit een psychiater of psycholoog nodig te hebben. Wanneer hier direct na de geboorte al een zorgvuldige inschatting van wordt gemaakt, omzeil je in ieder geval de wachttijden op latere leeftijd.

Ik overdrijf natuurlijk. Een mens is niet maakbaar. Maar het feit dat er een toenemende behoefte is aan het kunnen praten met iemand, aan de noodzaak die gevoeld wordt om te ontdekken wat er toch in godsnaam mis is met jou als mens; het maakt me verdrietig.

Laten we daarom een ding vaststellen. Er is niets mis met jou als mens, lezer. Helemaal niets!

Het feit dat we de behoefte voelen om met iemand te praten, zegt eerder iets over (a) de maatschappij, (b) over hoe ons systeem is ingericht en (c) in hoeverre we de verbinding met elkaar verloren zijn.

Daarom: laten we elkaar opnieuw bekijken. Zoek naar de dingen die je gemeen hebt met de ander, in plaats van de verschillen uit te vergoten. Wees vriendelijk naar vreemden. En laten we in godsnaam met elkaar praten: We hebben elkaar nu meer nodig dan ooit.

LAURA MIJNDERS

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties