Emeritus hoogleraren over zaak-Herman: Wij schamen ons voor de RUG

Emeritus hoogleraren over zaak-Herman

Opinie: Wij schamen ons voor de RUG

Het ontslag en vooral de manier waarop van oud-hoogleraar Joost Herman door de RUG blijft de gemoederen bezighouden. De manier waarop het cvb hem behandelt, is uitermate schrijnend, schrijven emeritus hoogleraar Hans Renner en oud-medewerker Justa Renner-van Niekerk.
5 november om 12:31 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:22 uur.
november 5 at 12:31 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:22 PM.

Onlangs hebben wij uit een Open Brief van prof. dr. Jacques Zeelen vernomen dat de Rijksuniversiteit Groningen prof. dr. Joost Herman tot persona non grata heeft verklaard. Ook wij vinden de manier waarop het college van bestuur deze medewerker behandelt uitermate schrijnend.

Ongeveer op dezelfde manier werden door de communistische besturen aan de universiteiten in Oost-Europa in de jaren ’60-’80 van de vorige eeuw onwelgevallige medewerkers kapotgemaakt.

Hier spreekt de politieke vluchteling uit het voormalige Tsjechoslowakije helaas uit eigen ervaring. Dezelfde machtsarrogantie zien wij aan de kant van het RUG-bestuur. Hetzelfde gevoel van machteloosheid bij het slachtoffer en bij degenen die zich zijn lot aantrekken.

Dit is een fatsoenlijk land. Wij staan versteld van de bejegening van Joost Herman door het college van bestuur. Wij kennen Joost Herman als een integere en aan zijn werk zeer toegewijde wetenschapper.

De houding van de Groningse universitaire autoriteiten ervaren wij als bikkelhard, niet humaan en onethisch. Wij waren trots op onze universiteit. Thans voelen wij diepe schaamte.

College van bestuur, bezint u!

Hans Renner is emeritus hoogleraar geschiedenis van Midden- en Oost-Europa en Justa Renner-van Niekerk voormalig opleidingscoördinator aan de Faculteit der Letteren. Deze brief wordt ondersteund door Peter M.E. Volten (emeritus hoogleraar geschiedenis en theorie internationale betrekkingen) en K.A. Volten-Deen.

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties