Eindelijk! Een installateur voor de Feringa Building

Eindelijk! Een installateur voor de Feringa Building

De RUG heeft eindelijk een aannemer voor de technische infrastructuur in de Feringa Building. Woensdag tekent de universiteit een contract met De Groot-Lammerink Installatiecombinatie. Het bouwen kan dan bijna meteen beginnen.
12 februari om 11:16 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:19 uur.
februari 12 at 11:16 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:19 PM.
Avatar photo

Door Christien Boomsma

12 februari om 11:16 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:19 uur.
Avatar photo

By Christien Boomsma

februari 12 at 11:16 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:19 PM.
Avatar photo

Christien Boomsma

Achtergrondcoördinator en wetenschapsredacteur Volledig bio »
Background coordinator and science editor Full bio »

Het is nu bijna een jaar geleden dat de aanbesteding van de klus vastliep door tussenkomst van de rechter. Een consortium van drie bedrijven, UCE, was lang in de race. Maar de RUG vond de prijs van 90 miljoen euro te hoog en ging in zee met een derde partij die het voor tien miljoen minder wilde doen. UCE stapte daarop naar de rechter, die de RUG op de vingers tikte. De RUG had niet buiten de aanbesteding om mogen gaan.

De nieuwe aanbesteding is nu eindelijk rond: De Groot-Lammerink gaat alle installaties plaatsen die nodig zijn voor het klimaat, het water en de elektriciteitsvoorziening van het gebouw. De installateur blijft de eerste tien jaar verantwoordelijk voor het onderhoud.

Het oponthoud lijkt niet tot onoverkomelijke problemen te hebben geleid. Het is belangrijk dat bouw en inrichting op elkaar afgestemd worden, maar bouwbedrijf Ballast Nedam gaat pas rond deze tijd aan de slag met het ‘echte’ bouwen. Wel zijn er tot nu toe tweeduizend heipalen de grond in gegaan. 

Helemaal klaar is de RUG nog steeds niet. Want nu moet er nog iemand gevonden worden die de drie kilometer aan labtafels, 450 zuurkasten en dertig laserlabs kan plaatsen.

Het bouwen van het aardgasvrije Feringa Building – met een oppervlakte van 62.000 vierkante meter – verloopt met horten en stoten. Ook de aanbesteding van de bouw zelf werd in 2017 gestaakt omdat de aantrekkende economie de prijzen opdreef. Het duurde tot januari 2018 voor Ballast Nedam werd gecontracteerd. De bouw moet halverwege 2023 zijn afgerond. 

Engels

12 February 2020 | 22-11-2020, 16:19
Array

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties