Eigenaar Rikkers-Lubbershuis gaat in beroep

De eigenaar van het Rikkers-Lubbershuis gaat in beroep tegen het intrekken van de kamerverhuurvergunning voor het pand waar internationals wonen.
Door Edward Szekeres / Vertaling Giulia Fabrizi

De studenten van het Rikkers-Lubbershuis waren ontsteld toen ze hoorden dat de kamerverhuurvergunning voor hun huis was ingetrokken. Het besluit werd genomen nadat de gemeente klachten had gekregen van studentenoverlast. Ze mogen blijven tot hun contract afloopt, in de zomer.

StudentStay, het bedrijf dat het pand exploiteert, informeerde de huurders in een e-mail dat een van de wethouders en een interne klachtencommissie de vergunning zouden intrekken op basis van ‘overlast die zeer problematisch is voor de rust van de buren’. StudentStay-woordvoerder Rixt Hoekstra noemt de beslissing ‘zeer teleurstellend’.

Maar de zaak nam onlangs een nieuwe wending. Hoekstra zegt dat de Schove Groep, eigenaar van het Rikkers-Lubbershuis, van plan is tegen het besluit in beroep te gaan.

Hoezo overlast?

Dagblad van het Noorden meldde eerder dat een procedurele fout ogenschijnlijk had geleid tot het besluit van de commissie. Omdat het Rikkers-Lubbershuis een voormalig zorgcentrum is, gaf de gemeente het pand de bestemming ‘gemeenschappelijke dienst’ en geen woonbestemming. Voor een zorgcentrum gelden andere procedures dan voor een standaard studentenhuis.

Toch meent StudentStay dat het besluit om een heel andere reden is genomen: om de buren tevreden te stellen. Maar op een vreemd incident na – toen in de kerstvakantie de politie werd gebeld omdat een huurder met zijn overgevlogen familie in de tuin aan het barbecueën was – hadden de buren al maanden niet meer geklaagd bij de bewoners. ‘We hebben ze sinds november zelfs niet gezien’, zeggen internationale studenten Calista en Oliver.

Waardeloos

De studenten hoorden het nieuws via de lokale media. Vervolgens ontvingen ze een e-mail met tekst en uitleg van StudentStay. De bewoners werd medegedeeld dat het besluit hun huidige situatie niet zou beïnvloeden en dat ze tot de einddatum van hun contract in hun kamer konden blijven. Maar dat is geen troost voor iedereen. Oliver: ‘Dit is knap waardeloos voor degenen die hun contract een jaar wilden verlengen.’

‘Aan de andere kant zagen we het wel aankomen’, zeggen bewoners, refererend aan de hatelijke opmerkingen die ze online hebben gelezen sinds ze het huis in zijn getrokken. ‘Goed zo: één studentenhuis weg, nu de rest nog’, leest Calista van haar telefoon voor. Het is een van de meest recente opmerkingen. Ze zegt dat ze dit soort sentimenten nog steeds verbazingwekkend vindt: ze dacht altijd dat Nederland een open en tolerant land was.

De studenten vinden dat de RUG onvoldoende met de gemeente samenwerkt om hun huis te beschermen. ‘De universiteit promoot Groningen als een studentenstad, toch worden wij constant afgezet door woningbouwverenigingen of ‘Dutch-only’ advertenties en vieren onze buren feest als we uit ons huis worden gezet. Maar waarom gebeurt dit niet bij studentenverenigingen als Vindicat?’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties